Zo’n dertig vrijwilligers hebben zondag 7 maart de buitenste vlechthaag – bedoeld om de heg ondoordringbaar te maken – van project De Strepen bij Heeswijk-Dinther in de grond gezet. Ook werden ook de eerste voederhagen geplant. Het project behelst natuurinclusieve landbouw binnen een gevarieerd en kleinschalig landschap.
De Historische Buitenplaats Zwanenburg, melkveebedrijf De Waaistap, de gemeente en het waterschap zetten zich in voor herstel en duurzame ontwikkeling van het cultuurhistorisch landschap rondom het monument. Het project wil laten zien dat ecologisch herstel en economische levensvatbaarheid hand in hand kunnen gaan. Project ‘De Strepen’ laat ruimte voor recreanten, die van nature al hun weg naar deze bijzondere locatie weten te vinden.
Volgens buitenplaatseigenaar en voorzitter van de Vereniging van Particuliere Historische Buitenplaatsen (VPHB) Eugène van Bouwdijk Bastiaanse, markeert dit een nieuwe fase: „Doel van het project is om binnen vijf tot tien jaar uit te groeien naar honderd hectare duurzaam beheerd landschap. Het perceel van De Strepen is daarin een bescheiden eerste stap. Met kleinschalig landschapsherstel en natuurinclusieve landbouw streven we naar een sterke biodiversiteit op een economisch haalbare manier. Dit initiatief vormt het startpunt voor een verdere vergroening van het gebied; over enkele jaren graast hier het jongvee van melkveebedrijf De Waaistap.”
De Strepen
Op perceel De Strepen wordt ruim duizend meter heg herplant, in lijn met het historische patroon waaraan het perceel zijn naam ontleent. Ooit stonden hier hagen in lange stroken, en met deze herinrichting keren voedsel- en voederhagen terug. In combinatie met jongvee en zorgvuldig maaibeheer helpen ze de biodiversiteit te herstellen, de bodemvruchtbaarheid te verbeteren en het landschap toekomstbestendig te maken.