Vorige

Wat betekent klimaatverandering voor erfgoed?

Beeld
sKBL

Ons land gaat er anders uitzien door de klimaatverandering. Dit geldt zeker voor groen erfgoed. Wat gaan we behouden en wat zijn we bereid daarvoor te betalen? Om deze discussie aan te zwengelen heeft de erfgoedsector het platform ’Klimaat en erfgoed’ opgericht.

Klimaatverandering erfgoed
Door de droge zomer viel in 2018 de slingervijver van Huis Landfort droog. (Foto: sKBL)

De stijgende zeespiegel, overstromingen en extreem weer zoals langdurige droogte zullen ons tot keuzes dwingen. Maar hoe kiezen we wat we behouden? Wie bepaalt dat? En welke prijs zijn we als samenleving bereid te betalen? Dit soort vragen staan centraal op het nieuwe platform ’Klimaat & Erfgoed’.

Kritisch gesprek over klimaatverandering en erfgoed ontbreekt

De oprichters van het platform maken zich zorgen om het ontbreken van een kritisch gesprek over de gevolgen van klimaatverandering op erfgoed. Met het platform willen ze de discussie aanzwengelen, omdat er nu nog tijd is om een overwogen keuze te maken. „Dit is geen makkelijk gesprek. Maar het alternatief is wachten tot we ad hoc moeten kiezen’’, aldus een van de oprichters.

Op de website van het platform kan iedereen zich aanmelden voor discussieavonden, lezingen, excursies en borrels. Ook zijn er artikelen uit binnen- en buitenland beschikbaar over de effecten van klimaatverandering op erfgoed.

De oprichters van het platform zijn: MOOI Noord-Holland, het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, Het Oversticht, Erfgoed Leiden en Omstreken, het College van Rijksadviseurs, Slot Loevestein en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster