Vorige

Waterbeschikbaarheid verbetert iets

Dankzij de neerslag afgelopen week is de waterbeschikbaarheid iets verbeterd. Het vochtgehalte in de toplaag van de bodem is op veel plaatsen verbeterd en ook voor komende dagen wordt wisselvallig weer voorspeld. Desondanks blijven onttrekkingsverboden van kracht en dienen zich ook nieuwe verboden aan.

Ondanks de lichte verbetering van de landelijke waterbeschikbaarheid zijn er regionaal wel verschillen zichtbaar. Met name op de eilanden en in de kop van Noord-Holland en in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg blijft de hoeveelheid neerslag in juli achter bij de andere delen van het land.

In gebieden zonder aanvoermogelijkheden is de hoeveelheid neerslag nog niet genoeg geweest om drooggevallen beken en poelen bij te vullen. Ook wat betreft het grondwater is ondanks de neerslag nog geen verbetering gerealiseerd. Het grondwaterpeil is op veel plaatsen lager dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. 

Nieuwe onttrekkingsverbod

Per 21 juli gelden in Noord-Brabant nieuw onttrekkingsverboden voor diverse gebieden uit oppervlaktewater waardoor er een totaal onttrekkingsverbod geldt voor het stroomgebied van AA of Weerijs, waar onder andere de Moersloot deel van uitmaakt en voor het stroomgebied van de Molenbeek, waar onder andere de Eldertse Turfvaart en Engebeek onderdeel van uitmaken.

De onttrekkingsverboden zijn uitgebreid omdat er niet of nauwelijks water meer over de stuwen wordt afgevoerd en daardoor droogval van de zijbeken dreigt op te treden. Vanaf 21 juli zal er ook strikt op naleving van het onttrekkingsverbod worden gecontroleerd door het waterschap. Een exact overzicht van de onttrekkingsverboden van Brabantse Delta vindt u hier.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster