Vorige

Waterklaar zet zich in voor vergroenen schoolpleinen

Beeld
Shutterstock

Het programma Waterklaar heeft de ambitie om 80% van alle basisschoolpleinen in Noord- en Midden-Limburg te vergroenen. De komende jaren moet het traditioneel betegelde schoolplein worden omgetoverd naar een gezonde leer- en speelomgeving waar natuur en water centraal staan. Om dit te realiseren is het uitvoeringsprogramma GroenBlauwe Revolutie Schoolpleinen gestart.

Van oudsher zijn schoolpleinen meestal betegelde pleinen met weinig groen. Vaak is er geen ruimte om regenwater op te slaan of de mogelijkheid om verkoeling op te zoeken tijdens warme zomers. Met het uitvoeringsprogramma wil Waterklaar hier verandering in brengen door tegels zoveel mogelijk te vervangen door groen, waardoor het regenwater in de grond kan zakken. Ook worden op de schoolpleinen natuurlijke speelelementen verwerkt en moeten bomen zorgen voor natuurlijke schaduwplekken.

Begeleiding en subsidie

Ingrid Langenhoff, programmamanager van de GroenBlauwe Revolutie Schoolpleinen: „Scholen die deelnemen aan het programma worden begeleid door een coach die samen met de docenten, kinderen en ouders toewerkt naar een duurzame en klimaatvriendelijke inrichting van het hele schoolplein. Het programma organiseert daarnaast een workshop voor leerkrachten waarin ze leren om onderwijs over natuur, biodiversiteit, voeding en klimaat in de praktijk te brengen. Om de revolutie van het schoolplein mogelijk te maken ontvangen scholen vanuit het programma een financiële bijdrage van maximaal €13.500. Daarnaast helpen we de scholen bij het vergaren van extra financiële middelen.”

Volgens Langenhoff is er al veel interesse voor het aanpassen van de schoolpleinen. „Er is zoveel animo bij de scholen dat we het eerste jaar al bijna vol zitten. We zijn nu met zo’n 20 scholen in gesprek om een plan te maken. Andere scholen die interesse hebben kunnen zich alvast melden via www.groenblauwerevolutieschoolpleinen.nl. Met deze scholen gaan we na de zomervakantie in gesprek.”

Waterklaar

De GroenBlauwe Revolutie Schoolpleinen is een initiatief van Waterklaar. Waterklaar focust zich op het vergroten van de bewustwording over klimaatadaptatie. Ook stimuleren ze inwoners en bedrijven om maatregelen te nemen in hun eigen leefomgeving.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster