Van vrijdag 16 tot en met zondag 25 juni vindt de Week van de invasieve exoten plaats. Op diverse plekken door het land vinden lezingen, excursies en performances plaats rond dit thema.
In 2016 werd voor het eerst de Week van de invasieve exoten georganiseerd. Tijdens deze week wordt aandacht besteed aan uitheemse dieren en planten die hier door menselijk toedoen terecht zijn gekomen en schade veroorzaken aan inheemse natuur.
16 juni
De week begint op vrijdagochtend 16 juni, als Kees Blase de nieuwe Provinciale Statenleden van Noord-Holland per boot en te voet gaat rondleiden op en rond de Loosdrechtse plassen. Blase is ter plaatse al vele jaren actief met de ontwikkeling van effectieve methoden om Cabomba te bestrijden. Hij zal ook vertellen over de aanpak van Ongelijkbladig vederkruid, een andere exotische woekerplant die daar veel voorkomt.
Die middag kun je meedoen aan een strandexcursie van IVN Texel, met extra aandacht voor exotische waterplanten, schelpen en andere aanspoelsels.
’s Avonds kun je in het Drentse Echten terecht voor een informatieavond over de Aziatische hoornaar, georganiseerd door de Ruiner imkers en de Nederlandse Bijenhoudersvereniging.
17 juni
Op zaterdagmiddag 17 juni organiseert Natuur- en Milieuteam Zuid in Amsterdam een exotenexcursie. Wilfred Reinhold, voorzitter van stichting platform Stop invasieve exoten, zal de deelnemers tijdens een fietstocht vertellen over de halsbandparkiet, Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw en andere soorten die er te zien zijn.
18 juni
Op zondagmiddag 18 juni kun je vanaf Bezoekerscentrum de Poelboerderij in Wormer mee met een vaartocht ‘invasieve exoten in het veld’.
Dezelfde middag is er een excursie georganiseerd door IVN Amersfoort, waarbij je op zoek gaat naar de invasieve exoten die er op Landgoed Schothorst te vinden zijn.
20 juni
Dinsdag 20 juni kun je ’s avonds in Lelystad naar een lezing over invasieve exoten, georganiseerd door Landschapsbeheer Flevoland.
21 juni
Op woensdagochtend 21 juni kun je in het Amsterdamse Vondelpark met vrijwilligers van Groene Buurten meehelpen om Japanse duizendknoop te verwijderen.
In de middag kun je in Lelystad de reuzenberenklauw bestrijden, onder begeleiding van Landschapsbeheer Flevoland.
Diezelfde middag is er weer een vaartocht ‘Invasieve exoten in het veld’, georganiseerd door Bezoekerscentrum de Poelboerderij in Wormer.
’s Avonds kun je in Oegstgeest naar een lezing over invasieve exoten, georganiseerd door KNNV Leiden.
En even later, tijdens de Midzomernacht in de Hortus Botanicus Leiden, geeft Aaf Verkade van Onderwater in Leiden een performance rond alle exotische dieren die in de gracht te vinden zijn.
24 juni
De Hortus van de TU Delft heeft al een tuin met ernstig bedreigde planten, maar op zaterdagochtend 24 juni wordt een heel ander soort tuin geopend: een invasieve plantentuin. Voor zover bekend is het de eerste tuin met uitsluitend invasieve exotische plantensoorten die voor educatieve doeleinden bestemd is. ’s Middags wordt er een rondleiding gegeven langs de invasieve planten in de bestaande collecties en langs de soorten in de nieuwe invasieve plantentuin.
’s Avonds geeft Aaf Verkade opnieuw een performance rond invasieve exotische waterdieren, maar dan in een Leidse gracht.
25 juni
Op zondag 25 juni is het vervolg van het invasieve exotenweekend in de Hortus van de TU Delft, inclusief rondleiding.
In de middag vertelt ecoloog Remko Andeweg in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam alles over de Japanse duizendknoop en de andere Aziatische duizendknopen die hier voorkomen. Aan de hand van de biologie legt hij uit waarom de plant zo extreem moeilijk te bestrijden is. Hoe groot is het probleem in de havenstad en hoe kunnen we de plant uit de stad weg krijgen?
Gedurende de hele week geeft Klaas Nanninga tijdens zijn rondleidingen in het Rijk Natuurmuseum in Groningen extra aandacht aan de invasieve exoten die er te zien zijn.
Meer informatie over de activiteiten en hoe je je daarvoor kunt aanmelden is te vinden op www.wvdie.nl of bekijk de agenda van de Week van de invasieve exoten op de speciale website.