Vorige

Weer voldoende water beschikbaar

Beeld
Shutterstock

Van vrij warm en vooral droog is het weer sinds begin juli omgeslagen naar nat en koel. Er is bovengemiddeld veel neerslag gevallen en de temperaturen zijn genormaliseerd. Daarmee is het neerslagtekort van ‘5% droogste jaren’ teruggebracht naar ‘gemiddeld’. Er is weer voldoende water beschikbaar en inmiddels zijn meerdere beregenings- en onttrekkingsverboden ingetrokken.

De aanvoer van de Rijn is op dit moment rond gemiddeld voor de tijd van het jaar. Ook de Maas voert voldoende water aan om alle gebruikers van voldoende oppervlaktewater te voorzien. De verwachting is dat beide rivieren in de komende weken voldoende water aanvoeren om aan te watervraag te voldoen.

In de Lek en Hollandsche IJssel was de tweede week van augustus zelfs sprake van een waterstand die zelfs aan de hoge kant voor de tijd van het jaar is. Niet alleen in Nederland is veel neerslag geweest ook in België en Duitsland is veel neerslag geweest wat deels via de Nederlandse rivieren wordt afgevoerd naar zee.

Grondwaterstanden hersteld

De grondwaterstanden zijn in juli en begin augustus in heel Nederland hersteld als gevolg van de gevallen neerslag. In het algemeen zijn de grondwaterstanden normaal tot boven normaal voor de tijd van het jaar.

De waterkwaliteit is goed, van verzilting is geen sprake meer. De Klimaatbestendige Zoetwateraanvoer (KWA), die 12 juli in werking is gezet om extra zoet water aan te voeren, is daarom weer stopgezet. Het was de vijfde keer dat de KWA in stelling werd gebracht; eerder gebeurde dit in 2003, 2011, 2018 en 2022.

Momenteel ligt het neerslagtekort rond het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Van droogte is daarom niet langer sprake. Gezien de weersverwachting voor de komende 14 dagen verwacht het KNMI dat het tekort wel weer langzaam zal oplopen.

Onttrekkingsverboden

Vanwege de herstelde watertekorten heeft waterschap Limburg per 4 augustus alle onttrekkingsverboden opgeheven. In Noord-Brabant zijn vanaf 11 augustus de onttrekkingsverboden opgeheven.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster