Vorige

‘Werknemers in het groen vaccineren tegen teken-encefalitis’

Tekst
Beeld
Shutterstock

Werknemers ‘in het groen’ die vijf keer per jaar of vaker door teken worden gebeten, zouden van hun werkgever vaccinatie tegen teken-encefalitis (TBE) aangeboden moeten krijgen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan de minister van SZW.

Tekenencefalitis is een infectieziekte veroorzaakt door het tick-borne encephalitis (TBE)-virus. Mensen kunnen het virus oplopen door een tekenbeet. In de meeste gevallen krijgen mensen geen klachten, of alleen milde, griepachtige klachten. In sommige gevallen treedt meningitis (hersenvliesontsteking) op of encefalitis (hersenontsteking). Dit kan leiden tot klachten die lang aanhouden en in zeldzame gevallen tot sterfte.

Extra risico

Mensen zoals hoveniers en groenvoorzieners, die voor hun werk vaak in natuurgebieden, parken en tuinen zijn, lopen extra risico op een tekenbeet en daarmee ook op een infectie met het TBE-virus. De Gezondheidsraad adviseert om werknemers die regelmatig tekenbeten oplopen (vijf keer per jaar of vaker) vaccinatie tegen TBE aan te bieden.

Omdat het risico op TBE door een tekenbeet in Nederland heel laag is, is er geen TBE-vaccinatieprogramma voor de algemene bevolking. Mensen kunnen er wel individueel voor kiezen om zich op eigen kosten te laten vaccineren. TBE-vaccinatie biedt overigens geen bescherming tegen andere ziekten die kunnen worden overgedragen door teken zoals Lyme.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster