Vanaf dit jaar maakt de Nationale Wespentelling onderdeel uit van de Tuintelling.nl. Zo hoopt initiatiefnemer de Wespenstichting meer aandacht voor deze insecten te krijgen. Van 17 tot en met 25 augustus kan het publiek wespen in de tuin tellen.
Iedereen kan van 17 tot en met 25 augustus de wespen tellen en doorgeven; het liefst in een gevarieerd gebied in de omgeving waar veel bomen en struiken staan. Elke telling wordt gewaardeerd. Eén keer tellen is al voldoende om mee te doen.
Vijfduizend soorten
Dé wesp bestaat niet. In Nederland komen meer dan vijfduizend soorten wespen voor. Ze kunnen heel verschillend zijn: van kleiner dan 1 mm tot 4 cm. Ook zijn ze lang niet allemaal geel-zwart gestreept. Via het soortenboek of de zoekkaart wespen zijn ze te herkennen.
Jaar van de Wesp
Om meer aandacht te krijgen voor dit insect is 2024 uitgeroepen tot Jaar van de Wesp door Naturalis Biodiversity Center, EIS Kenniscentrum Insecten, de Wespenstichting, de Nederlandse Entomologische Vereniging en de jeugdbonden JNM en NJN.
Wespen spelen een belangrijke rol bij het in balans houden van de natuur. Veel wespen eten andere insecten zoals muggen, vliegen, motten en bladluizen. Omdat wespen eiwit nodig hebben voor hun jongen, ruimen ze ook kadavers op. Het zijn daarmee belangrijke opruimers.
Bovendien bestuiven wespen bloemen. Ze hebben een korte tong en zijn daardoor medeverantwoordelijk voor de bestuiving van bloemen en gewassen waarvan de nectar ondiep ligt. Bijvoorbeeld schermbloemen, waaronder dille en venkel. Ook zijn ze zelf een voedselbron voor andere dieren, zoals vogels en kleine zoogdieren.