De stad Utrecht haalde in 2019 wereldnieuws door bijvriendelijke groene daken op haar bushokjes te introduceren. Erik Verhagen, student Global Sustainability Science aan de Universiteit Utrecht, heeft onderzoek gedaan naar het belang van de locatie van zo’n bushokje. Want hoe bepalend is een groene omgeving voor het aantrekken van bijen tot de groene daken?
Verspreid over de stad heeft Utrecht in totaal 316 bushokjes met een dak met vetplantjes. De groene daken bieden verkoeling, vangen fijnstof op en houden water vast bij stortregens. Daarnaast zijn ze ook goed voor een hele hoop nectar en pollen, waar bijen graag gebruik van maken.
Maar hoe maken bijen eigenlijk gebruik maken van deze ‘groene bushokjes’? Maakt de omgeving waarin ze staan uit, of komen ze ongeacht hun locatie zoemend op de daken af? Deze vragen stelde student Erik Verhagen centraal in zijn onderzoek.
Meer bijen
En wat blijkt? Het lijkt erop dat er meer bijen te vinden zijn op bushokjes omringd door groene ruimtes. Bovendien wijst het onderzoek uit dat het verband sterker is als het groen zo dicht mogelijk bij de hokjes ligt. Bijen gaan liever op groene daken af die naast een park of plantsoen liggen dan een paar tientallen meter verder.
Wel is het nog onzeker of het soort groene ruimte uitmaakt voor het aantrekken van bijen. Het zou kunnen dat parken meer bijen naar de omgeving lokken dan moestuinen, maar om dit te achterhalen is meer onderzoek nodig. Ook is het belangrijk om naast vergroening bijen op andere manieren te helpen, bijvoorbeeld door vervuiling tegen te gaan of een natuurvriendelijker maaibeleid toe te passen.