Op donderdag 1 juni werden de Groenpact Impactprijzen uitgereikt tijdens de Groenpact Manifestatie in Aeres Hogeschool Dronten. De winnaars zijn Carmel College Salland met het ‘Groene zorg ouderen project’, Terra met ‘Akkerranden & bufferzones’, HAS Green Academy met ‘Klimaatveerkrachtig landschap in het Groene Woud’ en Wageningen University & Research met ‘Treematch’.
De Groenpact Manifestatie stond in het teken van verbinding. Dat was tijdens de hele manifestatie duidelijk. Zo benadrukte Jan-Kees Goet, secretaris-generaal van het ministerie van LNV, het belang van brede verbinding: „Koppel de landbouwtransitie aan andere werelden, zoals bouw, zorg, energie en water. Daarvoor moeten we breed kijken en het samen doen.”
Hier volgen de winnende projecten in de verschillende categorieën.
Vmbo: Groene zorg ouderenproject
Mensen worden steeds ouder en daarmee zijn dementie en eenzaamheid groeiende problemen. Scholieren van het Carmel College Salland bedachten allerlei activiteiten om deze ouderen wekelijks een gezellige middag te bezorgen. Het doel van het project: verbinding maken, de gezamenlijke tuin opknappen en de ouderen een goed gevoel geven.
Mbo: Akkerranden & bufferzones
Agrariërs in de regio Noord-Nederland hebben de mogelijkheid om experimenten op te zetten op het gebied van natuurinclusieve landbouw. De studenten van Terra MBO gingen hiermee aan de slag: zij verdiepten zich in de invulling van akkerranden en bufferzones. De studenten bedachten een plan om, samen met de boer, vijf groenbemesters te zaaien in de grond en de effecten te monitoren.
Hbo: Klimaatveerkrachtig landschap – het Groene Woud
Klimaatverandering, extreme weersomstandigheden, lange periodes van nat en droog, de stikstofcrisis, een afname van biodiversiteit – het zijn allemaal factoren die druk leggen op de inrichting van ons landschap. Studenten van de HAS Green Academy dachten mee over de herinrichting van het Groene Woud. Het project van de HAS Green Academy heeft niet alleen impact op klimaat en biodiversiteit, maar ook op de voedseltransitie en de agrosector.
Universiteit: TreeMatch
De Nederlandse regering streeft ernaar om 37.000 hectare nieuw bos aan te leggen voor 2030. De overheid en provincies zijn hiervoor verantwoordelijk, maar de regering wil ook andere partijen aanmoedigen om bomen te planten, zoals boeren. Eén van de opties is het planten van bomen in de groene sector: agroforestry. De studenten ontdekten tijdens hun onderzoek dat er nog geen platform is waarmee boeren, boomkwekerijen, investeerders en experts makkelijk contact leggen.