Vorige

Winst PVV en NSC, klimaat en groen grote verliezers

Tekst
Beeld
Shutterstock

PVV en NSC waren woensdag 22 november de grote winnaars van de Tweede Kamerverkiezingen met respectievelijk 37 en 20 zetels. Speelde tijdens de campagne klimaat en groen al nauwelijks een rol, in de uitslag komt dit ook duidelijk tot uitdrukking.

In de debatten de afgelopen dagen liet PVV-leider Wilders keer op keer blijken dat hij klimaatmaatregelen grote onzin vindt. Ook woensdagavond in zijn overwinningsspeech herhaalde hij dat zijn partij “geen tientallen miljarden aan onzinuitgaven gaat doen.”

Ook het verkiezingsprogramma is klip en klaar: „De Klimaatwet, het Klimaatakkoord en alle andere klimaatmaatregelen gaan direct door de shredder.” In het verkiezingsprogramma van de PVV komt het woord ‘groen’ niet voor. Wel lezen we op pagina 45: „we schrappen allerlei onzinnige subsidies voor kunst, cultuur, publieke omroep, expats en vergroening.”

NSC tegen Klimaatfonds

Hoe de partij van Pieter Omtzigt over klimaat en groen denkt was tot recent niet echt bekend. Inmiddels is duidelijk dat NSC tegen het Klimaatfonds en het Transitiefonds voor Gebiedsgerichte Aanpak is. Dit heeft volgens de partij vooral te maken met de manier van financieren.

Tegen vergroening op zichzelf is NSC dus niet. In het programma wordt vooral ingezet op vergroening van de buitengebieden en het op peil houden van Natura 2000-gebieden. Ook zogenaamde snippernatuur moet volgens de partij in stand worden gehouden om verdroging en klimaatverandering tegen te gaan.

Ook BBB winnaar

Ook de BBB van Caroline van der Plas is een van de winnaars van deze verkiezingen. Hoewel de partij eerder nog tot de grootste leek te gaan behoren, is de BBB uiteindelijk uitgekomen op 7 zetels. Daarmee kan de partij een rol gaan spelen in een eventuele coalitie van PVV-VVD-NSC-BBB, goed voor 88 zetels in de Tweede Kamer en 30 zetels in de Eerste Kamer. De vraag is wel hoeveel water de partijen bereid zijn bij de wijn te doen, en in hoeverre Wilders daadwerkelijk bereid is afstand te doen van zijn extreme standpunten.

Oppositie

Aan de linkerzijde van het spectrum heeft de combinatie GroenLinks-PvdA ook zetels gewonnen. De partij steeg van 17 naar 25 zetels. Echter bij lange na niet genoeg om de grootste partij te worden, waardoor er bij de combinatiepartij van Frans Timmermans geen reden was voor een feestje.

Toch is de rol van Timmermans hiermee niet meteen uitgespeeld. Allereerst zal de partij stevig oppositie gaan voeren, mocht er een kabinet Wilders komen. Maar ook in het geval dat een coalitie over rechts toch niet van de grond komt, dan is er met GroenLinks-Pvda, VVD, NSC-D66 ook een meerderheid te vormen van 78 zetels.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster