De reacties vanuit groene organisaties op de kabinetsplannen die dinsdag tijdens Prinsjesdag bekend zijn gemaakt, zijn niet onverdeeld positief. Er is vooral twijfel over de haalbaarheid van de voorgestelde maatregelen.
„De troonrede maakt terecht gewag van de diverse en grote ruimtelijke uitdagingen vandaag de dag, niet in de laatste plaats in ons landelijk gebied. Tegelijkertijd is het van groot belang dat ruimtelijke ontwikkelingen niet ten koste gaan van natuur en landschap. Het versterken van de natuur en de landschapskwaliteit is juist essentieel voor duurzame oplossingen die onze omgeving en daarmee de samenleving ten goede komen,” schrijft LandschappenNL in een reactie.
„De ambitie van het kabinet om burgers meer ruimte en zekerheid te bieden in hun leefomgeving, biedt een kans om natuur en landschap dichter bij mensen te brengen. Tegelijkertijd baart het gebrek aan expliciete investeringen in de natuur ons zorgen. Een verdere achteruitgang van de natuurkwaliteit, van de biodiversiteit, van de kwaliteit van bodem, water & lucht, gaat ons als maatschappij opbreken, al was het maar omdat later herstel vele malen meer zal kosten dan verbetermaatregelen nu.”
Dubbeltje op de eerste rang
Ook Natuurmonumenten is sceptisch over de kabinetsplannen. „Dit kabinet wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten: ze geeft aan dat ze de natuur wil herstellen en beschermen, maar bezuinigt hier feitelijk miljarden op”, staat in een reactie te lezen.
„Het landschap moet uitgangspunt vormen bij het aanpakken van ruimtelijke vraagstukken als woningbouw, waterbeheer en landbouw. Door de landschapskwaliteit te versterken creëren we robuuste regio’s waarin natuur en economie in harmonie kunnen floreren. Het is een gemiste kans dat in de troonrede het belang van natuur en landschap niet nadrukkelijker worden meegenomen als integraal onderdeel van de ruimtelijke planning.”
Gemengde gevoelens
Ook branchevereniging Koninklijke VHG kijkt met gemengde gevoelens naar de gepresenteerde kabinetsplannen. „We zijn positief over de ambitie om Nederland groener te maken en de aandacht voor ondernemerschap, maar hebben twijfels over de haalbaarheid van de voorgestelde groene maatregelen. We pleiten voor extra aandacht en budgetten om de stikstofuitdaging effectief aan te pakken, de groennormen te verbeteren en de arbeidsmarkt te versterken. Het is essentieel dat deze plannen concreet en uitvoerbaar worden gemaakt om snel vooruitgang te boeken,” schrijft VHG.
„Het regeerakkoord bevat ambitieuze voornemens, zoals het bouwen van 100.000 woningen per jaar in verstedelijkte gebieden, waarbij ruimte wordt gemaakt voor een groene en gezonde leefomgeving. Hierbij is er aandacht voor een effectief ruimtegebruik en multifunctionele oplossingen. Gezien de huidige uitdagingen, zoals een tekort aan geschikte bouwlocaties en het ontbreken van een duurzame en concrete oplossing voor het stikstofprobleem, heeft Koninklijke VHG twijfels over de haalbaarheid van deze ambities. De huidige maatregelen richten zich onvoldoende op natuurherstel en het bevorderen van biodiversiteit.”