Vorige

Wonderwoods bereikt hoogste punt

Beeld
Milan Hofmans

Het hoogste groene gebouw van Nederland, Wonderwoods, heeft zijn hoogste punt bereikt. In het bijzijn van ontwikkelaar G&S Vastgoed, a.s.r. real estate, de architecten en Bouwcombinatie Wonderwoods gaf de Utrechtse wethouder Eerenberg het startsein voor het hijsen van de vlaggen om het hoogste punt te vieren.

Wonderwoods is het eerste project van het Utrechtse Beurskwartier dat zijn voltooiing nadert. Het bestaat uit twee torens, van 104 en 70 meter hoog, met een hectare aan verticaal bos en diverse dak- en binnentuinen. Wonderwoods wordt gebouwd op de hoek van de Jaarbeursboulevard en de Croeselaan en is ontworpen door de architectenbureaus Stefano Boeri Architetti uit Milaan en MVSA Architects uit Amsterdam. 

De architecten en ontwikkelaar G&S&, die samenwerken aan het project Wonderwoods. V.l.n.r. Boven: Paolo Russo, Stefano Boeri, Roberto Meyer, Jeroen Schilder, Dennis van de Ven, Anne van Kralingen. Onder: Charlotte Griffioen, Francesca Cesi Bianchi.

Duurzame materialen

De samenwerking van de twee gerenommeerde architectenbureaus komt naar voren in de detaillering en de warme, duurzame materialen die zijn gebruikt in beide torens die naadloos op elkaar aansluiten. „Ons verticale bos in Utrecht is een mijlpaal voor al onze ontwerpen over de hele wereld”, aldus Stefano Boeri. „Wonderwoods is een echt stedelijk gebouw en tegelijkertijd een zeer rijk en complex ecosysteem.”

Zijn Italiaanse bureau is verantwoordelijk voor de groene, hoogste toren. Zijn zakenpartner en architect Francesca Cesa Bianchi voegt toe: „Het project maakt ons extra trots omdat het aantoont dat bomen integreren in een ontwerp en bouwen met prefab bouwsystemen die de ecologische voetafdruk verkleinen, steeds beter samengaan.”

De lichtprojectie ter gelegenheid van het hoogste punt van Wonderwoods.

„Wonderwoods is een voorbeeldproject hoe je steden kunt verdichten met een mixed use-gebouw dat een belangrijke bijdrage levert aan het welzijn van bezoekers, bewoners, werknemers en de omgeving”, aldus Roberto Meyer van MVSA Architects. Het Nederlandse bureau is verantwoordelijk voor het ontwerp van de 70 meter hoge, open toren met veel glas, waardoor de binnen- en daktuinen van buitenaf te zien zijn.

Utrechtse Heuvelrug

Het project is geïnspireerd op Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en het haalt 75.000 bloemen en struiken, zo’n 30 verschillende diersoorten en 300 bomen naar de binnenstad van Utrecht. Het gebied wordt autovrij en onder Wonderwoods komt een eco- en waterbuffersysteem dat het water vanaf de gebouwen opvangt en bij regen 150.000 liter water gefaseerd kan afvoeren. Koninklijke Ginkel Groep is verantwoordelijk voor de realisatie en het langdurige onderhoud van in totaal één hectare groen in Wonderwoods.

Wethouder Eelco Eerenberg van Ruimtelijke Ordening: „Wonderwoods is een nieuwe fase in de transformatie van het Beurskwartier. Groen in de stad draagt bij aan een gezondere leefomgeving, en dat zie je terug in dit project. Wonderwoods past perfect bij het idee van een gezond stadsleven.”

Lees hier een eerder artikel uit Tuin+Landschap over de totstandkoming van Wonderwoods.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster