Vorige

Zeeuwse proef om invasieve watercrassula te bestrijden

Beeld
Stichting Bargerveen

Het Zeeuwse Landschap, provincie Zeeland en Stichting Bargerveen voeren in de Sophiapolder bij Oostburg een pilot uit om watercrassula te bestrijden. Er worden twee manieren van bestrijding onderzocht: een zoutbehandeling en het inbrengen van plaggen met inheemse vegetatie.

Net als elders in Nederland vormt watercrassula (Crassula helmsii) in toenemende mate een probleem in Zeeuwse natuurgebieden. Slikoevers zoals in de Sophiapolder verdwijnen onder een dikke laag watercrassula. Veel van de huidige kennis over bestrijding van deze invasieve exoot is niet volledig toepasbaar in Zeeuwse gebieden. Meer kennis over alternatieve beheermethodes is daarom gewenst.

De drie partijen zijn daarom een proef begonnen waarbij de plant op twee manieren wordt bestreden: met een zoutbehandeling en door het inbrengen van plagen met inheemse vegetatie.

Zoutbehandeling

Het strooien van zout in de droge maanden van het groeiseizoen lijkt een effectieve manier om de dominantie van watercrassula terug te dringen. Daardoor krijgen inheemse soorten op de locatie weer een kans. Onderzocht wordt of het strooien op langere termijn het gewenste resultaat oplevert. Ook wordt geëvalueerd wat de effecten van de zoutbehandeling zijn op de inheemse vegetatie en de kwaliteit van bodem en water.

Meerder proefvakken zijn ingericht met zowel een hogere als lagere concentratie zout. Vier weken na het starten van de behandeling was al duidelijk effect te zien.

Inheemse vegetatie

Uit eerder onderzoek van Stichting Bargerveen is gebleken dat het stimuleren van inheemse vegetatie ieen effectieve manier is om dominantie van watercrassula te voorkomen. Watercrassula wordt lokaal verwijderd, waarna inheemse vegetatie wordt bevorderd.

Ook hier zijn meerdere proefvlakken ingericht, onder andere met natte kruipwilg-gedomineerde vegetatie en drogere zegge/gras-gedomineerde vegetatie. Hiervoor zijn gebiedseigen planten gebruikt.

Opschalen

De pilot gaat in totaal vier jaar duren. Na het verkrijgen van de resultaten is het de bedoeling om de genomen maatregelen op te schalen naar de gehele Sophiapolder.

Lees hier een eerder artikel uit Tuin+Landschap over bestrijding van watercrassula.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster