Vorige

Zeldzame knautiabij gespot in Wemeldinge, maaien gestopt

Beeld
Shutterstock

Ecoloog Lucien Calle van Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) heeft tijdens een inventarisatie op de Boulevard in Wemeldinge een zeldzame bijensoort en plant ontdekt: de knautiabij en de beemdkroon (Knautia arvensis). De gemeente Kapelle, waar Wemeldinge onder valt, heeft besloten het deel van de dijk waar de bij is ontdekt, voorlopig niet te maaien.

Knautiabijen halen hun voedsel uit de beemdkroon; zonder deze plant kan deze bijensoort niet overleven. Om de bijen hier te houden, is speciaal maaibeheer nodig. ,,Voor de beemdkroon is het beste dat deze eerst uitbloeit, zodat deze zichzelf uitzaait. Daarom maaien we op deze locatie in Wemeldinge ook niet alles tijdens onze eerste maaironde. We maaien dan weer in het najaar’’, meldt de gemeente Kapelle.

De knautiabij komt volgens SLZ in Zeeland verder alleen voor in Terneuzen. In tegenstelling tot andere bijensoort is deze soort solitair. Hij verzamelt zelf voedsel uit de beemdkroon, een plant uit de kamperfoeliefamilie. De plant komt in Nederland onder meer voor in bermen en op dijken met vochtige, kalkhoudende grond.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster