Vorige

‘Zet moerbei uit 1707 op monumentale bomenlijst’

Beeld
Natuurlijk Delfland

In een brief aan de gemeente Delft heeft Natuurlijk Delfland gevraagd om de oude moerbei op de binnenplaats van het Hofje van Pauw op de monumentale bomenlijst te zetten. Uit onderzoek blijkt dat de boom bij het ontstaan van het hofje in 1707 is aangeplant.

Met een leeftijd van 316 jaar behoort de moerbei tot de oudste bomen van Delft. Landelijk behoort de Delftse moerbei tot de groep van oudste fruitbomen. Jörn Copijn van Copijn Boomspecialisten constateerde dat het gaat om een zwarte moerbei (Morus nigra) van de ondersoort multicaulus.

In 1821 is deze soort officieel in Europa geïntroduceerd, maar mogelijk heeft de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) de boom begin 1700 al naar Nederland gebracht. De VOC was op het gebied van botanische import namelijk geheel onafhankelijk. Hierdoor zijn veel soorten eerder in Nederland geïntroduceerd. De VOC ging vanaf 1700 handelen vanuit India, waar de ondersoort multicaulus vandaan komt.

Natuurlijk Delfland

Natuurlijk Delfland is een vereniging waarvan de leden bezig zijn met natuuronderzoek, natuureducatie en natuurbescherming. Dit doen zij via excursies, lezingen, cursussen, advisering en natuurbeheer. Het werkgebied omvat de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk, Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag), Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland.

Moerbei uit 1707
De Morus nigra op de binnenplaats van het Hofje van Pauw in Delft.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster