Vorige

Zij-instromers starten opleiding via Donker Groen

Beeld
Thomas Vaer Fotografie

Waar kun je nou beter je opleiding tot hovenier beginnen dan op de Floriade? Een groep van 25 zij-instromers kreeg 13 mei de eerste lesdag in het paviljoen van Groen Collectief Nederland. Bij de aftrap van het leertraject mocht taart natuurlijk niet ontbreken.

Donker Groen is in de winter gestart met een wervingscampagne voor medewerkers die zonder groenervaring een gedegen start willen maken als hovenier. Na een aarzelend begin staat de teller nu op 25 mensen die begin mei zijn gestart.

Alle deelnemers volgen de VHG Brancheopleiding Aankomend Hovenier. In samenwerking met Zone.college is deze brancheopleiding in een hybride vorm gegoten, uiteraard met volledig behoud van de eindtermen.

Klaas Kiekebos, directeur markt en realisatie van Donker Groep, en Berend Pastoor, lid College van Bestuur Zone.college, sneden in het bijzijn van de zij-instromers, de taart aan als aftrap van het traject. Docent Johan Schuppert  van Zone.college zorgde voor de inhoudelijke vulling.

Relatief veel vrouwen

De zij-instromers komen uit allerlei werkgebieden, bijvoorbeeld uit de zorg, horeca of IT. Ook hebben zich relatief veel vrouwen gemeld voor de opleiding, namelijk 7 van de 25 deelnemers.

Uitdaging bij de voorbereiding was het vinden van voldoende flexibiliteit: het kunnen starten in een traditionele klas vergt voldoende deelnemers in één regio op één moment van het jaar. Samen met Zone.college is het idee van een hybride vorm uitgewerkt. Door online en fysiek les te combineren en door intensieve inzet van praktijkbegeleiders kunnen in het hele land zij-instromers starten.

De trainer begeleidt de deelnemers, fysiek en online,  maar is ook de coach voor de praktijkbegeleiders. De praktijkbegeleiders ondersteunen het onderwijs op locatie. Online wordt gebruik gemaakt van de leermodules van Agri-Holland via de VHG. Naast fysieke lessen op locatie wordt ook een aantal maal gebruik gemaakt van het Floriadeterrein als projectlocatie.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster