De zomerstorm Poly die woensdag over Nederland trok, zorgde voor grote schade, met name door omgewaaide bomen. Veel grote bomen die vol in het blad staan, zijn door zware windstoten omgewaaid. Vooral in Haarlem en Amsterdam is de schade groot. Ook viel er één dode door een boom op een auto.
Zomerstormen zijn relatief zeldzaam in Nederland. De laatste zomerstorm was op 25 juli 2015 toen de zwaarste windstoot 122 km/uur in IJmuiden mat. Dinsdag werden windstoten gemeten van boven de 140 km/uur. Daarmee is Poly een van de zwaarste zomerstormen van de afgelopen 50 jaar in Nederland.
Vrouw omgekomen
Vooral in Noord-Holland werd veel schade gemeld door omvallende bomen. Zo vielen in Haarlem in één straat zes grote bomen op woningen. Een vrouw kwam om het leven nadat een boom op de auto was gevallen waarin zij zat. Ook in Duitsland, net over de grens bij Winterswijk, overleed een vrouw die onder een omgewaaide boom kwam. In Breda raakte een vrouw zwaar gewond nadat zij onder een omvallende boom kwam.
Bekende iep gesneuveld
Ook in Amsterdam was het flink raak. Het openbaar vervoer werd stilgelegd in de stad. Her en der vielen grote bomen op straat, soms op auto’s en ook een aantal woonboten werd beschadigd door omgewaaide bomen.
Voor de ingang van de Hortus in Amsterdam is een bekende iep omgevallen. Er is geen schade aan de gebouwen volgens de Hortus.
Blijf weg uit bossen
Natuurorganisaties waarschuwen om na de storm voorlopig bossen te mijden. Zo roept Staatsbosbeheer op om met name in de regio tussen Haarlem en Amsterdam natuurgebieden te mijden. Op landgoed Elswout zijn bijvoorbeeld veel grote bomen omgewaaid. Maar ook is er gevaar op takken die nog kunnen afbreken.
Ook de gemeente Amsterdam roept op om het Amsterdamse Bos voorlopig te mijden. „Als gevolg van zeer zware windstoten kunnen loshangende takken uit de bomen vallen. Dat zien we nu ook gebeuren. En bomen die niet stevig met hun wortels verankerd in de grond staan, kunnen door de wind omvallen.”
Opruimen
Het opruimen van alle omgevallen bomen en afgerukte takken gaat waarschijnlijk enkele dagen duren.
De NOS heeft een compilatie gemaakt van filmpjes van omvallende bomen en afgerukte takken.
Bekijk een item dat Nieuwsuur maakte met boomexperts over de mogelijke oorzaken van het sneuvelen van zoveel grote bomen.