Het Dinamo Fonds slaat alarm: zonder directe actie verdwijnt het Nederlandse heidelandschap met de herders en hun kudde. De kuddes verrichten landschap-en natuurbeheer – met schapen in plaats van machines – maar staan nu met de rug tegen de muur. In het afgelopen halfjaar zijn al twee kuddes gestopt. De rest volgt als er niet snel iets verandert volgens het fonds.
Terwijl omringende landen zoals Duitsland en België hun herders wél ondersteunen, worden Nederlandse herders aan hun lot overgelaten. Zelfs de Subsidieregeling Natuur en Landschap sluit het heidelandschap buiten. Het gevolg: herders werken onderbetaald, met hoge werkdruk en stress, en zonder toekomstperspectief voor een ambacht – dat erkend is als immaterieel erfgoed.
Biodiversiteit
Dat dit gebeurt terwijl heideschaapskuddes juist dé sleutel vormen in de strijd tegen stikstof is des te schrijnender, vindt het Dinamo Fonds. Dit fonds zet zich in voor het herstel van de biodiversiteit van de. leefomgeving met dieren, natuur en erfgoed. „Door overmatige stikstofuitstoot verruigen de heidegebieden snel: grassen en struiken overwoekeren de heide, met als gevolg dat het unieke landschap en de bijbehorende flora en fauna verdwijnen. Heideschapen zorgen voor ecologisch beheer, zonder machines of kunstgrepen. Ze houden de heide open, herstellen biodiversiteit én pakken de stikstofaantasting bij de wortel aan.”
Investeringen
Het Dinamo Fonds investeerde de afgelopen vier jaar ruim €500.000 in het behoud van 30 van de 88 kuddes. Maar zonder extra hulp verdwijnen de kuddes en daarmee het heidelandschap voor de volgende generaties. „Door het ontbreken van compensatie voor de hoge inentingskosten en het uitsluiten van heidebegrazing in beleid, worden herders en kuddes onevenredig hard getroffen en hun belang genegeerd”, zegt Henk Atze Dijkstra, directeur van het Dinamo Fonds. „Als we niets doen, blijven straks alleen schilderijen van Mauve of Van Gogh ons aan het heidelandschap herinneren.”