Vorige

Zorgen over werklast NVWA bij groeiende lijst gevaarlijke organismen

De Europese Commissie zet steeds meer gevaarlijke organismen op de prioriteitenlijst. EU-lidstaten maken zich zorgen over de werklast die dit oplevert voor inspectiediensten als NVWA.

Een aantal EU-lidstaten heeft zorg dat ze de plantgezondheidstaak niet aan kan als de Europese Commissie de lijst prioriteitsorganismen te veel laat groeien. Lidstaten moeten voor deze organismen – die vaak gevaarlijk zijn voor teelten – surveilleren en simulatieoefeningen doen.

Zo moet NVWA voor Xylella, een van deze prioriteitsplagen, al jaren oefenen hoe de dienst stevig moet ingrijpen op bufferzones als ergens een besmetting uitbreekt. De bacterie heeft veel waardplanten en potentieel grote economische gevolgschade.

394 quarantaine-organismen

In Europa worden plagen en plantenziektes op gevaar ingedeeld in lijsten. Zo zijn er 394 quarantaine-organismen aangewezen. Landen moeten deze bestrijden als ze binnen de landsgrenzen worden gevonden. Daarboven is nog een prioriteitslijst. Het is de bedoeling om alle 394 quarantaine-organismen te beoordelen of deze in aanmerking komen voor de prioriteitslijst.

Voor het beoordelen heeft het Joint Research Center een uitvoerige systematiek ontwikkeld. De Europese verantwoordelijke instantie voor plantgezondheid Efsa ziet daarop toe. Deze stematiek is uitgebreid om alle 394 quarantaineplagen mee te beoordelen. Daarom wordt de lijst ingekort door te selecteren op de te verwachten impact, verspreidingscapaciteit en economische waarde van de waardplanten.

Bewaking van lijst en simulatieoefeningen

Sommige lidstaten uitten hun bezorgdheid over de werklast die hiermee gepaard gaat, zoals de jaarlijkse bewaking, noodplanning en simulatieoefeningen. Ook Nederland uitte die zorgen in de Europese overleggroep Standing Committe PlantHealth. Zij willen de selectie niet te groot maken van plagen die worden beoordeeld om op de prioriteitslijst te komen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster