Vorige

Zuid-Holland wil aaneengesloten bijenlandschap in 2030

Beeld
Shutterstock

Op 31 mei vond op het provinciehuis van Zuid-Holland de aftrap plaats voor de ontwikkeling van één groot Zuid-Hollands bijenlandschap. De provincie wil voor 2030 alle bijenlandschappen op elkaar laten aansluiten, zodat er een groot ecologisch netwerk ontstaat.

Het gaat niet goed met bijen en andere bestuivende insecten. Dit is zowel voor de landbouw als de natuur rampzalig. Bijen zorgen voor de bestuiving van zo’n 80% van de planten en voedselgewassen op aarde. Insecten zijn daarnaast voeding voor vogels en andere kleine dieren, die hierdoor ook weer beter kunnen overleven.

De betrokken partijen wijzen de bijenlandschappen aan op een kaart van Zuid-Holland. (Foto: Groene Cirkel)

Ambitie

Gedeputeerde Berend Potjer: „Bijen zijn belangrijk voor ons bestaan. Wij hebben de ambitie om voor 2030 een aaneengesloten Zuid-Hollands bijenlandschap te creëren. Bijen die over en weer kunnen vliegen zijn goed voor onze biodiversiteit. Door te zorgen voor meer bloeiende, inheemse planten en nestelplekken kunnen alle inwoners van Zuid-Holland hieraan bijdragen en zo een schakel zijn in het aaneensluiten van het bijenlandschap in onze regio.”

De partners in de bijenlandschappen werken samen om de kennis over aanwezigheid en leefwijze van bijen en andere bestuivers te vergroten. Daarnaast werken ze aan het bloemrijk maken en het verbinden van groengebieden, akkerranden, bermen, terreinen, parken en tuintjes.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster