Vorige

Zuid-Holland zoekt 100 bomen die 100 jaar oud kunnen worden

Beeld
Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland is op zoek naar locaties om 100 bomen de kans te bieden om minstens 100 jaar op dezelfde plek te blijven staan. De provincie wil met dit project ‘100 bomen 100’ aandacht vragen voor de waarde van de individuele boom.

Veel bomen, met name in het stedelijk gebied, krijgen niet de kans om uit te groeien tot een volwaardig volwassen boom. In het drukke Zuid-Holland moeten ze vaak plaatsmaken voor andere prioriteiten. Terwijl oudere bomen juist een grote bijdrage leveren aan de biodiversiteit en  zorgen voor de opslag van CO2.

Daarom nodigt provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit (PARK) Noël van Dooren, verenigingen, inwoners, ondernemers, gemeenten en anderen uit om locaties aan te dragen waar een individuele boom of boomgroep echt iets toevoegt.

Kans om oud te worden

Van Dooren: „Het gaat mij om bomen op locaties waar een nieuwe boom niet vanzelfsprekend is én waar de boom een kans heeft om oud te worden. Niet in jouw achtertuin, niet op de meest voor de hand liggende locatie; het liefst op een kenmerkende en openbare locatie. Daarmee biedt iedere boom meerwaarde voor Zuid-Holland, is hij ‘beleefbaar’ voor iedereen en brengt hij mensen samen.”

Op de website van de provincie Zuid-Holland staat de brochure ‘100 bomen voor minimaal 100 jaar’ met passende voorbeelden. Ook vind je hier de spelregels waar je aan moet voldoen. Zo moet de aanvraag voor 1 juli 2023 binnen zijn.

Van Dooren: „Het is belangrijk dat je een aanvraag voor een boom goed onderbouwt. Zowel de motivatie voor de boom als de plek. Ik hoop dat veel Zuid-Hollanders de handschoen oppakken en meehelpen om 100 bomen voor minstens de komende 100 jaar een goede plek te geven.“

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster