Gemeenten en waterschappen krijgen de laatste tijd kritiek op hun maaibeheer. Men maait te veel en te onzorgvuldig, waardoor zeldzame planten verdwijnen en insecten weinig kans krijgen. Dat moet anders, vinden velen. Kennis over ecologie en vakmanschap moet weer voorop staan bij groenbeheerders.
De gemaaide ratelaar was voor florist Wim Vuijk de druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen. Half mei zag hij in zijn omgeving een maai-zuigcombinatie aan het werk die in korte tijd een groot deel van deze planten in de berm opslokte. Niet voor het eerst, want de gemeente maait sinds een aantal jaren de eerste meter aan de weg- en fietspadkant vanwege veiligheid. Inclusief ratelaar, agrimonie en de breedbladige wespenorchis.
Een gesprek met de wijkopzichter over de bijzondere flora in de berm bracht geen verbetering. „Die beloofde beterschap, maar men maait gewoon op de oude manier door. Zonde, ratelaar staat nog maar op een paar plekken en eigenlijk ook wel dom, want de plant onderdrukt juist de grasgroei”, aldus Vuik.