Ben je als gemeente eigenaar van een erfgoedparel, maar weet je niet goed hoe je hiervoor een specifiek beheerplan opstelt? Dan biedt de nieuwe website www.groenerfgoedzorg.nl uitkomst. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een tuinhistorisch onderzoek aanpakt, een beheervisie en -plan opstelt én hoe je specifieke historische elementen laat onderhouden. Van het knippen van topiaria tot het snoeien van de oranjeriebomen.
In Nederland hebben we 1.300 groene rijksmonumenten, daarnaast zijn er nog honderden gemeentelijke monumentale parken. In een groot aantal van die gemeenten wordt het groen erfgoed met zorg beheerd en onderhouden, benadrukt groen-erfgoedspecialist Ruurd van Donkelaar uit Koekange. Sinds enige tijd is hij door de stichting ERM (Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg) aangesteld als adviseur. Een van zijn belangrijkste taken is om de erfgoedkennis beter te ontsluiten. En dat is nodig omdat groen erfgoed toch ook in een aantal gemeenten een ondergeschoven kindje is.
„Het wordt dan wel onderhouden, maar gewoon als een groen park, als recreatiegroen. Het is mooi, er wandelen mensen, maar de eigenheid van het groen erfgoed staat niet bovenaan. Het wordt dan alleen onderhouden en niet in stand gehouden. Dit laatste betekent dat je bepaalde waarden die een historische groenaanleg heeft, meeneemt naar de volgende generatie. Door regulier onderhoud kunnen beelden heel snel verwateren.’’