Buxus was het grootste product in de boomkwekerijsector. Nu de plant door schimmel en vooral buxusrups in ongenade is geraakt, is er al 800 ha aan Buxus op de kwekerijen verdwenen. Ook hoveniers passen de plant nauwelijks nog toe. Maar missen ze Buxus eigenlijk? En wat zijn de alternatieven en hoe bevallen die?
‘Eigenlijk is Buxus een beetje uit de mode’

Aan het woord is Robin Visser van Meeuwis de Vries tuinen uit Eerbeek. Een echte vervanger is vaak ook niet nodig volgens Visser. „Als we heggetjes weghalen omdat ze kaal zijn, dan stel ik altijd eerst voor om eens te kijken hoe het staat zonder heggetjes. Vaak zie je dan dat je ze eigenlijk helemaal niet mist.” Als mensen wel graag de typische lage buxushaagjes willen vervangen door iets dat erop lijkt, dan plant de hovenier meestal Ilex crenata aan.
Volgens Visser was Buxus ook zonder Cylindrocladium en zonder buxusrups echt al een beetje op zijn retour. Veel Nederlandse hoveniers en ontwerpers lieten de ooit zo populaire plant al links liggen: „De tijd van strakke tuinen met grote blokken van Taxus of Buxus is alweer een beetje voorbij. Dat hebben we vroeger wel veel gedaan, maar nu gaat het meer om vaste planten en bloei bijvoorbeeld.”
Ook snoeivormen van Buxus mist Visser niet echt. „Dat zouden wij al niet snel verzinnen in een tuin. Als iemand het echt graag wil, dan kijken we naar een vervanger, bijvoorbeeld een bol van Ilex crenata.”
De enige uitzondering wordt gevormd door wolkenhagen: „Daar is nog altijd veel vraag naar. We maken ze nu van Ilex, Taxus, Osmanthus of beuk bijvoorbeeld”, aldus Visser. Op de foto een juist aangeplante wolkenhaag van Ilex meserveae.
Foto Robin Visser, Meeuwis de Vries Tuinen