Afgelopen week is op veel bedrijven een bespuiting met XenTari uitgevoerd gericht op o.a. de wintervlinders en meerdere bespuitingen op bladrollers die al vroeg actief worden in het seizoen. Door het zonnige weer waren de rupsen volop actief, dit is gunstig voor XenTari omdat de rupsen door middel van vraat de Bacillus thuringiensis binnenkrijgt en sterft.
Afb.: vreterij door rupsen in appel
Het is nu zaak alert te zijn als er voorjaarsuil, geelbuikbladroller of grote appelbladroller in de boomgaard aanwezig zijn. Het wordt dan tijd om deze te gaan bestrijden met XenTari (gebaseerd op Bacillus thuringiensis subsp. Aizawai stam ABTS-1857) in te zetten.
Spuit dan op een mooie zonnige dag. Herhaal de bespuiting na 7-10 dagen afhankelijk van de ontwikkelingssnelheid en de weersomstandigheden.
Deze eerste ronde voor de Voorjaarsuil, geelbuikbladroller of grote appelbladroller neemt tevens nog overgebleven rupsjes of rupsjes die iets later actief zijn geworden van de wintervlinder en heggebladroller mee.
Toepassingsomstandigheden
Het is zaak om de rups zo jong mogelijk aan te pakken omdat deze dan het makkelijkst te bestrijden is met XenTari. De rups hoeft dan weinig te vreten om effectief bestreden te worden. Meestal lukt dat niet in één bespuiting omdat de rupsen op verschillende plaatsen op de boom aanwezig zijn en er een variatie is in ontwikkelingssnelheid. Herhaling de bespuiting dus na een week tot 10 dagen.
Een andere belangrijk factor voor een effectieve bestrijding is een zonnige dag. Pas het middel toe op een dag voorafgaand aan of op een zonnige dag. Een heldere voorjaarsdag met een zonnetje zorgt ervoor dat het hout/blad wordt verwarmd en de rups actief wordt. Door het vreten krijgt de rups de Bt binnen en sterft.