Vorige

Biodiversiteit steeds vaker selectiecriterium in aanbestedingen

Tekst

In aanbestedingen stond vorig jaar vaker het thema biodiversiteit als selectiecriterium. Dat blijkt uit de Groene AanbestedingsindeX (GAX) die Groenkeur en TenderGuide sinds 2020 uitbrengen.

In totaal waren er vorig jaar 340 nieuwe overeenkomsten. Ten opzichte van 2020 was er een lichte daling in het aantal nieuw gepubliceerde aanbestedingen voor de levering en verzorging van bomen.

Er zijn 125 nieuwe aanbestedingen in uitvoering genomen. Het aantal nieuw aangekondigde openbare aanbestedingen verdubbelde in de tweede helft van 2021 ten opzichte van de eerste twee kwartalen. In totaal steeg het aantal gepubliceerde aanbestedingen met 15% in vergelijking tot 2020.

Duurzaam plantmateriaal

Het aantal nieuw aangekondigde openbare aanbestedingen waarin het leveren van duurzame bomen en plantmateriaal en boomverzorging een hoofdrol spelen kwam uit op 65. Tegenover 2020 is dit een lichte daling. Het uitvragen van duurzaam plantmateriaal met keurmerken als Groenkeur, On the way to Planetproof neemt nog steeds geen grote vlucht, ondanks alle convenantsafspraken.

In 2021 zijn 150 overeenkomsten voor maaiwerkzaamheden in uitvoering genomen. Dit is een aanzienlijke stijging (53%)  in het aantal nieuw aangekondigde openbare aanbestedingen vergeleken met 2020. Hierin speelt het Kleurkeur-schema mogelijk een rol. Steeds meer opdrachtgevers vragen dit bij het ecologisch beheer van bermen en groenstroken. In 2021 is het aantal gecertificeerde bedrijven met Kleurkeur gegroeid van 4 naar 17 bedrijven.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster