Vorige

Goede start van droogteseizoen 2023

Beeld
Shutterstock

De watervoorraad in Nederland is goed, zo meldt Rijkswaterstaat. Officieel is 1 april het startmoment van het ’droogteseizoen’, het moment waarop de droogtemonitor van start gaat en bijgehouden wordt of er sprake is van een neerslagoverschotten of tekorten tijdens het groeiseizoen van de gewassen.

Terugkijkend naar het afgelopen half jaar hebben vooral de gemiddelde natte herfst en de natte maanden januari en maart bijgedragen aan herstel van de droogte van 2022. Grondwaterstanden zijn grotendeels hersteld en de peilen zijn op de meeste plekken rond of boven gemiddeld. Waterbeheerders hebben in de winter waterpeilen op veel plekken hoog gehouden om zo veel mogelijk water vast te houden.

Het oppervlaktewater in kanalen, sloten en meren is op peil. De waterkwaliteit is op orde en er is voldoende water beschikbaar om zoutindringing tegen te gaan. Enige minpunt is de kleinere sneeuwvoorraad dit jaar. Minder smeltwater maakt de waterafvoer bij Lobith gevoelig voor snellere daling als er onvoldoende neerslag is in het stroomgebied van de Rijn.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster