Vorige

Ondernemersorganisaties blij met koopkrachtreparatie, zorgen over lastenverzwaringen

Tekst
Beeld
Shutterstock

Ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn blij met de koopkrachtverbetering en met de steun voor het mkb. Tegelijkertijd zijn er zorgen over lastenverzwaringen voor bedrijven. „We moeten de motor van de economie niet uit het oog verliezen.

De ondernemingsorganisaties zijn niet blij met de lastenverzwaringen in de winstbelasting en Box-2. Die beperken volgens hen de noodzakelijke investeringsruimte voor mkb-ondernemers. Voor het vierde jaar op rij wordt bovendien de zelfstandigenaftrek verlaagd, terwijl die er juist is voor zelfstandig ondernemers die voor eigen rekening en risico ondernemen. 

De ondernemingsorganisaties zijn daarbij bevreesd dat de versnelde verhoging van het wettelijk minimumloon (WML) met 10% per 1 januari averechts uitpakt voor de inflatie en die verder aan kan jagen. Per 1 januari 2024 gaat het WML door een stapeling van maatregelen voor bepaalde groepen ondernemers bovendien nog eens met ruim 11% omhoog.

Verduurzaming versnellen

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: „De kunst is in deze ingewikkelde tijd om de koopkracht van burgers te waarborgen, de inflatie niet verder op te laten lopen, het investeringsvermogen van kleine en grote ondernemingen in stand te houden en hun verduurzaming te versnellen.”

Kosten stijgen

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: „Het is verstandig dat het kabinet al het mogelijke wil doen voor de koopkracht van burgers. Tegelijk hebben ook veel mkb-ondernemers het ongelooflijk zwaar doordat ál hun kosten stijgen. En daar komen de lastenverzwaringen die het kabinet heeft aangekondigd nog bovenop.”

Verdienvermogen herstellen

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland: „In het stikstofdossier wordt vandaag nog geen perspectief geboden, met onzekerheid tot gevolg. Boeren en tuinders vragen zich af wat dat betekent voor de transitie waar ze voor staan. Het kabinet staat voor een grote opgave om het vertrouwen én verdienvermogen te herstellen.”

Nauwe samenwerking

In plaats van polarisatie vragen deze onzekere en ingewikkelde tijden volgens de voorzitters van de ondernemersorganisaties om nauwe samenwerking tussen ondernemers, overheid en vakbonden.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster