Vorige

Paneldiscussie rond klimaatbomen op Nationale Klimaat Expo

Tekst
Beeld
Shutterstock

Woensdag 19 en donderdag 20 april vindt in Houten de Nationale Klimaat Expo plaats. Vakbladen Tuin+Landschap en De Boomkwekerij organiseren donderdag om 14.00 uur een paneldiscussie rond het thema Klimaatbomen.

Vier experts zullen vanuit hun eigen specialisme hun licht laten schijnen over klimaatbomen. Onlangs verscheen het laatste rapport van het IPCC waaruit blijkt dat maximaal 1,5 graden opwarming wereldwijd steeds verder uit beeld verdwijnt. In Nederland zitten we inmiddels al op 2,3 graden opwarming. De vraag is wat voor gevolgen dit heeft voor het soort bomen dat we nu aanplanten. Zijn deze geschikt voor het klimaat van morgen?

Stellingen

Aan de hand van een aantal stellingen proberen we scherp te krijgen wat de beste klimaatbomen zijn, hoe deze het beste groeien en wat het beste beleid is om te zorgen dat we over dertig jaar de juiste bomen in de juiste klimaatzone hebben. De volgende experts laten hier hun licht over schijnen:

Jelle Hiemstra

Jelle Hiemstra is senior onderzoeker Bomen en Stedelijk Groen bij de WUR. Hij was betrokken bij het Straatbomenonderzoek van PPO. „Als onderzoeker van bomen en stedelijk groen heb ik bij verschillende onderdelen van Wageningen University & Research gewerkt aan uiteenlopende onderwerpen, variërend van ziekten van bomen via teelt en vermeerdering van houtige gewassen tot functies en baten van groen. De focus in mijn onderzoek lag […] in de afgelopen jaren in toenemende mate op functies en baten (ecosysteemdiensten) van bomen en de rol van groen bij klimaatadaptatie van de stad.”

Leendert Koudstaal

Leendert Koudstaal is voorzitter van de Intergemeentelijke Studie Groep (ISG) groen en bomen. Koudstaal zet zich binnen de gemeente Den Haag al vele jaren in voor het Haagse groen. Zijn expertise en kennis over bomen is daarbij onmisbaar. Hoe de gevolgen van klimaatverandering te dempen is een belangrijk thema in de derde stad van Nederland. Welke bomen kunnen worden ingezet bij het beperken van hittestress, droogte, wateroverlast en fijnstof?

Thieu Pije

Thieu Pije is adviseur/verkoper bij Van den Berk Boomkwekerijen. Hij is sinds 1997 werkzaam bij de boomkwekerij in St. Oedenrode. Daar houdt hij zich bezig met advisering van groenaanleg voor de openbare ruimte, inrichting van terreinen en particulieren tuinen. Van den Berk Boomkwekerijen is gespecialiseerd in het kweken van laanbomen, coniferen, vormbomen en solitaire bomen en struiken. Het assortiment bestaat uit 1600 soorten en cultivars, van medium tot zeer grote maten.

Margareth Hop

Margareth Hop van Actifolia is opgeleid als plantenveredelaar aan de universiteit van Wageningen en werkte jarenlang bij het praktijkonderzoek (PPO) aan boomkwekerijgewassen. Zij veredelt nieuwe cultivars en doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van bomen, heesters en vaste planten. Ze is een expert op het gebied van de functionele eigenschappen van planten, waaronder klimaatbestendigheid en de waarde van cultuurplanten voor de biodiversiteit.

Aanmelden

Via de website van de Nationale Klimaat Expo kan iedereen zich gratis aanmelden voor de beurs in Houten en de presentaties op en rond de beursvloer.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster