Vorige

Rotterdam krijgt park op hoogte

Beeld
Urbanisten

De gemeenteraad van Rotterdam heeft onlangs het definitieve ontwerp goedgekeurd voor het Hofbogenpark. Dit nieuwe stadspark wordt aangelegd op het bijna twee kilometer lange dak van het monumentale spoorwegviaduct Hofbogen, dat vier dichtbevolkte stadswijken doorkruist.

Het Hofbogenpark, dat onderdeel is van de Stadsprojecten Rotterdam, is ontworpen door de landschapsarchitecten van De Urbanisten, die het inrichtingsplan en ontwerp maakten, en DS Landschapsarchitecten, dat voor het beplantingsplan tekende. Voor verschillende onderdelen van het ontwerp werkten ze samen met adviseurs.

Aanbestedingsprocedure

Opdrachtgevers zijn de gemeente Rotterdam en Dudok Group. De aanbestedingsprocedure voor de aanleg en verdere voorbereiding gaat nu starten. In 2025 moet de aanleg van het park van start gaan.

Vogelvluchtperspectief van het Hofbogenpark en omgeving.

Het park wordt 1,9 km lang, 6,5 m breed en ligt op 6 m boven grond­niveau. Een belangrijke functie van het park wordt het bevorderen van de biodiversiteit. Inheemse beplanting en water bieden beschutting, voedsel en beweegruimte voor bijen, vlinders, padden, vleermuizen, vogels en egels. Om het park voor niet-vliegende dieren bereikbaar te maken worden er langs de trappen naar het park speciale beschutte opgangen gerealiseerd.

Veranderend karakter

Het karakter van het landschap verandert door het park heen. Bij Station Hofplein staat de gezellige reuring van het stadsleven centraal. Richting het Noorderkanaal krijgt het landschap een rustiger karakter met stromend water.

Spoorpunt.

De inspiratie voor de beplanting komt van spoorbermen. Langs het spoor zie je vaak een ruige mix van planten die van nature voorkomen en wat er vanuit de omgeving is ingewaaid. Bij het onderhoud van het Hofbogenpark wordt op vergelijkbare wijze samengewerkt met de natuur. Hierdoor hoeft de beplanting niet altijd hetzelfde te blijven, maar mag er variatie ontstaan.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster