Vorige

Zintuigenbos in Almere geopend

Beeld
Shutterstock

Wethouder Froukje de Jonge van de gemeente Gemeente Almere en Gedeputeerde Harold Hofstra van de Provincie Flevoland openden op 4 april het Zintuigenbos in Almere. Dat deden ze samen met leerlingen van basisschool De Lichtboei. Het bos op stadslandgoed De Kemphaan is een initiatief van Stad & Natuur.

Het Zintuigenbos is een educatief en recreatief bos gericht op mensen met of zonder beperking. Het bestaat uit zes zintuigenkamers, allemaal gericht op één van de zintuigen: voelen, ruiken, proeven, horen en zien. In de zesde zintuigenkamer staat het evenwichtsorgaan centraal.

Zintuigenbos

De paden zijn toegankelijk gemaakt voor mensen die slecht ter been zijn of gebruikmaken van een rolstoel, scootmobiel of rollator. Voor mensen met een visuele beperking zijn er bordjes geplaatst met teksten in contrast en in brailleschrift. Ook zijn er verhoogde elementen en plantenbakken neergezet en op verschillende plekken staan aangepaste zitjes. In elke zintuigenkamer kunnen bezoekers via een QR-code luisteren naar een fragment uit audioboek ‘Het Zintuigenpaleis’ dat Jacco Steendam speciaal voor het Zintuigenbos schreef.

In de zintuigenkamer ‘voelen’ kunnen bezoekers bijvoorbeeld voelen aan de schilferende bast van de papierberken die er groeien. Ook is er een lestafel waar docenten verschillende soorten voelmateriaal in kunnen leggen. Bijvoorbeeld stekelige planten of een gewei. Bij horen gaat het bijvoorbeeld om ritselende grassen, en een houten klankspel. In de kamers voor proeven en ruiken is een vijzel zodat de smaken en aroma’s nog beter vrijkomen. ’Zien’ gebeurt op het 2 meter hoge uitzichtplateau. Deze heuvel is ook toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Op een ’wiebelkei’ tenslotte, kunnen bezoekers hun evenwicht testen.

Samenwerkingspartners

Bij het realiseren van het Zintuigenbos werkte Stad & Natuur samen met Reimert Groep, Donker Groep en Provincie Flevoland. Bij het inclusiever maken van het Zintuigenbos dachten verschillende ervaringsdeskundigen actief mee. Het onderhoud van het bos moet samen met vrijwilligers worden uitgevoerd. Het bos is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europese LEADER en het Fonds Leefbaar Platteland van provincie Flevoland, het Rabobank stimuleringsfonds, de gemeente Almere, Staatsbosbeheer, Bartiméus Fonds en de Floriade Parade.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster