De stekels schrikken misschien af, maar de zilverige omwindselbladeren, het grote blad, een indrukwekkende wintersilhouet en aantrekkelijkheid voor insecten maken distelachtigen tot perfecte borderplanten. Op de juiste plek gezet vormen de stekels bovendien geen probleem. Experimenteer daarom eens met deze relatief onbekende tuinplanten.
Echte distels zijn best lastig uit elkaar te houden. In bermen en weilanden kun je soorten tegenkomen zoals de akkerdistel, kale jonker, melkdistel en speerdistel. De bloemen zitten dicht op elkaar in een stekelig omwindsel en zijn meestal paars van kleur. Distels zijn vaak tweejarig en zorgen voor heel veel pluizige zaden en daarmee nakomelingen, in de siertuin ongewenst.
Er zijn echter distels, en planten die op een distel lijken, die wel de moeite waard zijn. Soms is het blad distelachtig, maar de bloemen niet, zoals bij Morina longifolia. Of de bloemen lijken sprekend op die van een distel, maar het blad draagt geen stekels, zoals bij Centaurea macrocephala.