De plantenfamilies stonden niet meer in de juiste volgorde. Daarnaast waren de hagen aangetast door de Buxus-mot. Het Halfrond van de Hortus in Amsterdam kon wel een opknapbeurt gebruiken. Na lang wikken en wegen koos de tuin voor Euonymus japonicus ’Microphyllus’ om de Buxus te vervangen.
Stel, je dekt een tafel en op het laatste moment komt er een bord bij, dan moeten bijna alle andere borden ook verplaatst worden.” Hoofd Tuin en Collectie Reinout Havinga van de Hortus in Amsterdam illustreert hoe de laatste wetenschappelijke inzichten uit DNA-onderzoek ervoor zorgen dat bijna geen enkele plant in het Halfrond twee jaar geleden nog op de juiste plaats stond (zie kader).
Het ruim 150 jaar oude Halfrond is een zogenoemde systeemtuin: het laat de ontwikkeling en evolutie van bloemplanten zien in een strakke geometrische vorm (alleen bloemplanten, geen spoor- of kegelplanten zoals varens en coniferen). Beginnend met de primitieve hoofdgroepen waaruit steeds complexere plantenfamilies zijn ontstaan. „De vorm van het Halfrond leent zich heel goed om die ontwikkeling te laten zien. Want in de eerste kleine halve cirkel staan de hoofdgroepen en van daaruit waaieren de families uit in de groter wordende halve cirkels. Je loopt hier in de stamboom van bloemplanten.’’