Eiken in natuurgebieden op kalkarme zandgronden hebben het zwaar door verzuring als gevolg van stikstofdepositie. Heeft stikstofdepositie dan ook nadelige gevolgen voor bomen in de bebouwde omgeving? Volgens boomexpert Jitze Kopinga niet. Sterker nog, het lijkt erop dat veel stadsbomen best wel wat extra stikstof kunnen gebruiken.
De term ‘zure regen’ hoor je niet veel meer, dit wordt vooral geassocieerd met een hoog gehalte aan zwaveldioxide in de lucht. In Nederland bleek het zure regen-fenomeen, dat speelde in de jaren ’70/’80, in veel gevallen te herleiden tot een overmaat van stikstofverbindingen zoals stikstofoxiden (NOx) en ammoniak in de lucht. Hetzelfde probleem dat nu weer volop in de actualiteit staat.
Eenmaal neergeslagen met regen hebben de stikstofverbindingen invloed op de zuurgraad van bodems met een gering zuurbufferend vermogen, zoals kalkarme zandgronden. Door deze verzuring kan daar op den duur de zuurgraad onder het voor bomen gewenste optimale traject dalen. Dat heeft een negatief effect op de opname van sommige voedingselementen.