Het is een van meest iconische invasieve exoten om te zien, de reuzenberenklauw. Met zijn grote witte schermbloemen steekt hij tot ruim vijf meter de lucht in op locaties als wegbermen en spoorrails. Deze exoot is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Aanraking kan tot ernstige brandwonden leiden.
Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) staat sinds augustus 2017 op de Europese Unielijst van invasieve exoten. Dit betekent dat de plant niet mag worden verhandeld. Verder geldt voor lidstaten de plicht om in de natuur aanwezige populaties op te sporen, te verwijderen, of als dat niet lukt, zodanig te beheren dat verspreiding en schade zo veel mogelijk wordt voorkomen.
De belangrijkste reden waarom de reuzenberenklauw wordt bestreden, is vanwege de volksgezondheid. Het sap van de reuzenberenklauw bevat bepaalde stoffen – furocoumarinen – die bij mensen kunnen leiden tot ernstige brandwonden wanneer de huid ermee in aanraking komt. Dit gebeurt alleen in combinatie met zonlicht. Ook dieren zoals honden kunnen bij aanraking gewond raken.