De Vlinderstichting is blij verrast met de resultaten van het onderzoek naar de ecologische effecten van sinusmaaien in Brabantse beekdalgraslanden. „Niet alleen zorgen de golvende lijnen van een sinuspad voor een aantrekkelijker landschap, de biodiversiteit wordt er ook significant door vergroot. Deze vorm van beheer is daarom rijp voor een opschalingsstap.”
De Vlinderstichting heeft tussen 2017 en 2022 samen met EIS Kenniscentrum Insecten, Floron, Brabants Landschap en Staatsbosbeheer in twee fasen onderzoek gedaan naar de ecologische effecten van sinusbeheer in vochtige beekdalgraslanden in Noord-Brabant. Dit is een vorm van gefaseerd maaibeheer, waarbij eerst een sinuspad wordt gemaaid en enige tijd later de binnenzijde daarvan. Sinusmaaien is uitgevonden door de Vlaamse natuurbeheerder Jurgen Couckuyt en is in 2015 in Nederland geïntroduceerd door De Vlinderstichting. Inmiddels wordt sinusmaaien vaker toegepast in ons grasland- en groenbeheer.
De vijf onderzochte terreinen zijn Haanwijk, Herbertusbossen, Sang en Goorkens, Beerze en Kleine Dommel. De organisaties willen graag weten wat sinusbeheer voor effecten heeft op ’bloembezoekende’ insecten als vlinders, bijen en zweefvliegen, maar ook op de vegetatie zelf, de verruiging, opslag en op het microklimaat. De resultaten zijn telkens afgezet tegen terreinen waar geen sinusbeheer plaatsvindt.