Er is een grote behoefte aan cijfers over de diensten die bomen leveren. De bekendste methode hiervoor is i-Tree, maar dat is niet de enige. Een aantal boomkwekers heeft bijvoorbeeld een eigen manier om de meerwaarde van bomen te laten zien. Maar het geven van betrouwbare cijfers blijkt erg moeilijk te zijn.
Al jaren voordat de Nederlandse versie van i-Tree in gebruik kwam, waren er al boomkwekers die de ecosysteemdiensten zoals het afvangen van fijnstof en het vastleggen van CO2 kwantificeerden. Voor reeds gerealiseerde ecosysteemdiensten als CO2-uitstoot en -opslag bijvoorbeeld. Maar het gebeurt ook voor nog te behalen effecten op de uiteindelijke standplaats, en dat lijkt een brug te ver.
Van den Berk boomkwekerijen heeft jaren geleden een rekenmodel bedacht dat de CO2-uitstoot en CO2-vastlegging per partij bomen tot het moment van afleveren uitrekent. Destijds getoetst en onderschreven door PPO (nu Wageningen Plant Research geheten). Boomkwekerij Huverba heeft in het verleden een fijnstoflabel voor bomen op de markt gebracht (zie kaders).