Duizenden bomen waaiden er om bij de storm-drieling Dudley, Eunice en Franklin. Alleen in Amsterdam waren het er al zo’n 600. In de berichtgeving werden hierover allerlei vragen gesteld. Komt dit nu vaker voor dan in het verleden? Hoe het komt dat bomen in de stad omwaaien? Gebeurt het in de stad vaker dan in het buitengebied en is het wel zo verstandig om bomen in de stad aan te planten?
In de kennis over het omwaaien van stadsbomen zitten nog veel ’witte vlekken’. Na een storm zijn er vaak duizenden bomen omgewaaid, die zo snel mogelijk worden opgeruimd. Tijd voor grondig onderzoek van de beworteling, groeiplaats of historie van de omgewaaide bomen is er niet. Boombeheerders zijn in de loop der jaren incidenten steeds nauwkeuriger gaan registreren, maar daardoor is een vergelijking met het verleden vaak juist minder goed te maken. Trends zijn daardoor lastig op te sporen.
Toch lijken bomen iets vaker om te waaien dan vroeger. Enige jaren terug hebben onderzoekers van de WUR analyses uitgevoerd van door stadsbomen veroorzaakte materiële schade en (toegekende) schadeclaims vanaf de jaren ’60 tot 2010.