Vorige

Beplantingsdeskundige Miranda Spaan geeft cursus Seizoenenborder

Beeld
Tuin en Landschap

Wat is een seizoenenborder? Welke planten kies je? En waar moet je dan allemaal opletten? Beplantings­deskundige Miranda Spaan geeft, samen met Tuin en Landschap, de eendaagse cursus ’Seizoenen­border’. Onlangs vond de eerste sessie plaats in Nederhorst den Berg.

Deelnemers lieten zich die dag bijspijkeren over dit toch wel ingewikkelde onderwerp. Twee zelfstandig ontwerpers en vier hoveniers die bij hetzelfde bedrijf in dienst zijn, volgden de cursus die Miranda Spaan speciaal heeft ontwikkeld voor de lezers van Tuin en Landschap.

Wat is een seizoenenborder?

Maar wat is nou precies een seizoenenborder? Dit is een border die vanaf maart tot ver in het najaar bloeit met telkens andere planten. Ook in de winter valt er wat te beleven, want afknippen gebeurt pas in het vroege voorjaar.

„Doe je het eerder, dan mis je een heel schouwspel, en niet alleen voor het oog”, benadrukt Spaan. Met dat laatste bedoelt ze dat ook de kleine beestjes profiteren van de vegetatie door erin te overwinteren.

Om de beplanting tot zijn recht te laten komen, heb je voor een seizoenenborder een flinke oppervlakte nodig volgens Spaan, al gauw zo’n 2,5 bij 7 m. De beplanting bestaat uit vaste planten en bollen, met hier en daar wat eenjarigen als strooiplanten.

Beplantingsschema

De beplantingdeskundige legde uit dat je bij het kiezen van de planten let op allerlei eigenschappen van de plant en hoe die combineren met die van andere planten. Denk aan vorm, hoogte, breedte, bloei- en bladkleur, bloeiperiode en sierwaarde na de bloei.

Al deze zaken liet ze de cursisten vervolgens per gekozen plant invullen in een beplantingsschema. „Elke plant afzonderlijk is een studie op zich. Het schema is handig omdat je in een oogopslag kunt zien in welk seizoen er nog weinig bloeit in je border en of je bijvoorbeeld nog wat hoogte nodig hebt.”

Na het invullen van de lijst volgde uitleg over het op schaal tekenen van de border en het intekenen van de planten daarin.

Hoveniers of ontwerpers die geïnteresseerd zijn in deze cursus kunnen zich aanmelden via tuinenlandschap@hortipoint.nl. Er staan momenteel nog geen nieuwe cursusdata gepland.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster