Vorige

Landschap Overijssel bestrijdt dumping tuinafval in de natuur

Tekst
Beeld
Shutterstock

Landschap Overijssel zet zich in om illegale dumping van tuinafval in de natuur te bestrijden. Exotische planten zijn schadelijk voor de natuur de indirect ook voor de mens. De natuurorganisatie roept inwoners van Overijssel op om dumping van afval te melden.

Ondanks de gratis inleverpunten voor tuinafval bij gemeenten, vindt regelmatig dumping van groenafval plaats op natuurterreinen van Landschap Overijssel. Dit gebeurt vooral in het voorjaar wanneer veel inwoners de tuin voorbereiden op het groeiseizoen.

Ernstige zorgen

„We maken ons ernstige zorgen om de dumping van tuinafval in en rondom onze natuurterreinen”, vertelt Hans Pohlmann, manager Natuur bij Landschap Overijssel. „Een natuurterrein behoort een rustgebied te zijn voor planten en dieren. Het klinkt misschien als een onschuldige daad, maar toevoeging van tuinafval aan de natuur heeft verstrekkende gevolgen.”

Veel tuinplanten zijn snelle groeiers en bedreigen bestaande inheemse planten. Dit gaat ten koste van de planten en uiteindelijk ook van de dieren die er op leven. De verspreiding van Japanse duizendknoop is daar een goed voorbeeld van.

Pohlmann: „Uit iedere knoop kunnen nieuwe wortels schieten. Door zijn sterke groeikracht, wortelstokken en stengels overwoekert hij andere soorten en veroorzaakt hij grote schade aan. Zelfs aan funderingen, verhardingen, infrastructuur, rioleringen en drainagebuizen.”

Brandwonden

„Het dumpen van exotische planten in de natuur is bij wet verboden en daarnaast ook gevaarlijk. „Je wil er toch niet aan denken dat je kind in aanraking komt met een reuzenberenklauw. Het sap van deze plant kan ernstige brandwonden veroorzaken,” vervolgt Pohlmann.

Ook worden vijverplanten zoals de grote waternavel gevonden rondom sloten en vaarten. „Dit is zorgelijk, want zij verspreiden zich snel en kunnen dichte, drijvende matten vormen van enkele decimeters dik. Dit kan ertoe leiden dat recreatief gebruik van het water niet langer mogelijk is.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster