Vorige

Natuurladder overgedragen aan Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel

Beeld
Stichting Delta Biodiversiteitsherstel

De Natuurladder is vanaf nu digitaal toegankelijk voor klimaatadaptieve bouwprojectteams. Initiatiefnemers Heijmans en Dura Vermeer hebben De Natuurladder verder uitgebouwd met de infranatuurpartijen Witteveen+Bos, Sweco, Vlinderstichting en Strukton. Zij dragen het instrument over aan Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

De Natuurladder is een instrument dat handvatten biedt om klimaatadaptatie, biodiversiteit en bodem- en waterkwaliteit onderdeel te maken van de projectorganisatie. Het werkt als een gespreksstarter voor projectteams om natuurvriendelijk te bouwen.

Door met de Natuurladder een matrix te volgen op het gebied van gedrag, leiderschap en inhoud, kan iedereen zelf berekenen op welke trede een project zich bevindt. De bijbehorende factsheets geven inspiratie en ideeën van de mogelijkheden die er zijn om rekening te houden met klimaat, water en biodiversiteit in een bouwproject. De volgende stap – groeien in volwassenheid – is vervolgens eenvoudig te borgen in een project.

V.l.n.r.: Els Otterman (Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel), Jeroen Demmer (Dura Vermeer), Emma Rotman (Strukton), Albert Vliegenthart (Vlinderstichting), Lianne Slagter (Witteveen+Bos), Léon Dielen en Jan Willem Burgmans (Heijmans).

Anders denken

„Met de overhandiging van de Natuurladder aan de Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel hopen we dat er meer partijen in projectteams aan de slag gaan met het natuurvriendelijk bouwen. Wij zien dat dit instrument een meerwaarde biedt. Een mooi voorbeeld is het project knooppunt Nieuwe Meer, waar allerlei natuurinclusieve maatregelen in het ontwerp worden opgenomen en het projectteam uitgedaagd wordt anders te denken,” zegt Jeroen Demmer, ecoloog bij Dura Vermeer.

„Als deltaplan willen wij het makkelijker maken om natuur te herstellen en biodiversiteit te verbeteren terwijl je ‘gewoon’ je werk doet. Daar willen we gereedschap voor aanreiken. De Natuurladder past goed in onze gereedschapskist en daarom zijn we er blij mee,” zegt Els Otterman, bestuurslid Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

De stichting gaat het beheer van de Natuurladder uitvoeren en draagt zorg voor de verdere doorontwikkeling. De stichting publiceert periodiek geanonimiseerde resultaten van de ladder.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster