Vorige

Boomkwekers in Limburg met de schrik vrij

Tekst
Beeld
Buienradar

Het voorspelde noodweer voor vrijdagmiddag lijkt erg mee te vallen. Boomkwekers in Limburg melden geen grote schade.

De voorspellingen voor het zuid-oosten van Nederland waren onheilspellend. Er was kans op tornado’s of zelfs een supercell waarbij mogelijk hagelstenen tot 4cm naar beneden konden komen.

Goed vanaf gekomen

„Prijs de dag niet voor het avond is”, zegt Alex Frints, mede-eigenaar van Boomkwekerij Jos Frijns en Zn. in het Limburgse Margraten op vrijdagmiddag rond 15 uur. „We zijn er goed vanaf gekomen. We hebben vandaag wel regen gehad, maar geen wind. Inmiddels schijnt de zon al weer.”

De storm van gisteren (donderdag 19 mei) was volgens hem wel heftig. „Gelukkig hebben we alle fruitbomen de dag ervoor nog vastgelegd aan stokken, daardoor hadden we geen schade.”

Vooraf was Frints er niet gerust op. Hij was met name bang voor stamschade door hagel. „Ik heb twee keer hagelschade gehad in m’n carrière, dat wil ik niet nog eens meemaken. Als zoiets gebeurd kunnen we €1 miljoen schade oplopen wat misschien wel verzekerd is maar waarbij je 35% eigen risico hebt. Maar we hebben dit keer geluk gehad.”

Veel regen

Ook bij Faassen Plants in Tegelen trok vrijdagmiddag een gebied met veel regen over en bleef de wind beperkt. „Gisteren hadden we wat schade in de laanbomen door uitgebroken toppen, maar vandaag gelukkig niet. We hebben vandaag wel veel regen gehad, maar daar zijn we na de droogte die we hebben gehad heel blij mee”, zegt Tim Heinsbergen, bedrijfsleider laanbomen tegen het eind van de middag.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster