Vorige

Nieuwe editie standaardlijst Nederlandse namen van cultuurplanten

Beeld
De Boomkwekerij


Op 26 april is de nieuwe editie van de standaardlijst van Nederlandse namen van cultuurplanten gelanceerd. Dit gebeurde in een speciale sessie met leden van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen en genodigden.

De tweede editie is een uitbreiding ten opzichte van de eerste editie uit 2020. De nieuwe lijst bevat 10.000 voorkeurs- en alternatieve Nederlandse namen van cultuurplanten, inclusief een uitgebreide verantwoording voor de opzet en de gemaakte keuzes.

Uniformiteit is belangrijk. Bij gebruik van Nederlandse plantennamen helpt deze lijst daarbij met standaardvoorkeursnamen. Voor elk bekend gewas is er nu een eenduidige Nederlandse voorkeursnaam, naast de wetenschappelijke naam. Er staan voor veel gewassen ook (maximaal drie) alternatieve namen vermeld als die in gebruik zijn.

Uitbreiding van nieuwe gewasgroepen

In de eerste lijst werden alleen de Nederlandse namen van boomkwekerijgewassen gepubliceerd. Nu zijn ook nieuwe gewasgroepen opgenomen: siergewassen (bollen, kamerplanten, snijproducten en perkplanten), groentegewassen, landbouwgewassen, tropische planten, tropisch fruit en de eetbare paddenstoelen in cultuur.

Daarnaast is er een uitbreiding van nieuwe Nederlandse namen bij de bestaande gewasgroepen van de eerste editie. Honderden wijzigingen en verbeteringen zijn doorgevoerd, inclusief diverse aanpassingen aan de wetenschappelijke namen. En tenslotte zijn nu ook de Nederlandse namen van plantenfamilies opgenomen.

Samenwerkende organisaties

Specialisten van Naktuinbouw en de Nederlandse Vereniging van Botanische tuinen (NVBT) werkten de afgelopen jaren aan het samenstellen van de lijst. De Nederlandse Dendrologische Vereniging, KAVB, Floricode, Floron, Vereniging Stadswerk Nederland en Anthos zorgden voor input. Ook de werkgroep Nederlandse namen voor wilde planten – met Nederlandse en Vlaamse specialisten – leverde een bijdrage.

Om tot een eenduidige standaard te komen, maakten de samenstellers belangrijke keuzes. Bijvoorbeeld over hoofdlettergebruik, spelling, naamdelen los of aan elkaar en het bepalen van de juiste voorkeursnaam.

Publicatie online beschikbaar

De lijst is als PDF beschikbaar en vrij te downloaden. Voor gebruik van deze publicatie is vermelding van ‘Nederlandse namen van cultuurplanten, standaardlijst 2024’ vereist.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster