Vorige

Onderzoek naar betere bescherming monumentale bomen

Beeld
Joris Hellevoort

Hoe kunnen monumentale bomen beter worden beschermd in Nederland? Die vraag staat centraal in een onderzoek in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Bomenstichting. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Terra Nostra, kennisatelier voor boom en bodem.

De Bomenstichting houdt een register bij van monumentale bomen in Nederland. In veel gevallen gaat het om bomen met een hoge leeftijd gecombineerd met een bijzondere schoonheid of zeldzaamheidswaarde, of een beeldbepalende functie voor de omgeving. Er staan 15.000 bomen geregistreerd die ouder zijn dan 80 jaar.

De RCE en de landelijke Bomenstichting willen de kansen, bedreigingen en knelpunten inzichtelijk maken bij monumentale bomen. Verspreid over het land zijn voor het onderzoek vijftien monumentale bomen geselecteerd om een beeld te krijgen wat ervoor nodig is om zulke bomen nog generaties mee te laten gaan. Hieronder vallen bijvoorbeeld de heilige eik in de Vrachelsestraat in Den Hout (foto boven), de linde bij het bakhuisje in Garyp en de plataan aan de Potgieterssingel in Zwolle.

De plataan aan de Potgieterssingel in Zwolle. 

Erfgoedwaarde oude bomen

Voor RCE is het belangrijk de erfgoedwaarden van oude bomen te laten zien. „Bomen vertellen verhalen en iedereen kent wel een boom die betekenisvol is. Deze verhalen zijn waardevol voor toekomstige generaties. De bomen vertellen immers iets over de geschiedenis en de identiteit van een bepaalde plek. Met dit onderzoek leggen we de historische, ecologische en beleidsmatige wortels figuurlijk bloot. We willen weten aan welke knoppen er gedraaid kan worden om oude bomen beter te beschermen”, zegt Berthe Jongejan, projectleider van de RCE.

De uitkomsten van het onderzoek van Terra Nostra worden eind dit jaar naar buiten gebracht.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster