Vorige

Bosk, De Kunstwerf en Groenmarkt genomineerd voor Dutch Design Award

Tekst
Beeld
Tuin en Landschap

De genomineerden voor de Dutch Design Award 2023 zijn bekend. In de categorie Habitat zijn Bosk (Leeuwarden), De Kunstwerf (Groningen) en Groenmarkt (Amsterdam) genomineerd.

Bosk, Leeuwarden

Het project Bosk van Arcadia Bosk is een wandelend bos van ruim duizend bomen, dat in de zomer van 2022 honderd dagen lang de binnenstad van Leeuwarden ontregelde. Inwoners en passanten verplaatsten de bomen steeds naar een nieuwe locatie en zo legde Bosk in totaal 3,5 kilometer af. 

„Bosk slaagt er op een fantastische manier in om de publieke ruimte te beïnvloeden met allerlei elementen die één ding gemeen hebben: het zijn geen gebouwen. En dan is het ook nog eens heel goed vormgegeven, door letterlijk te verbeelden hoe onze wereld er op allerlei vlakken mooier uit kan zien. Bosk laat zien wat de kracht van participatie echt kan zijn. De tijdelijkheid is wat mensen in beweging brengt: even hebben ze ervaren wat bomen betekenen op dat iets te warme plein of hoe een beetje bos gure hoekjes gezellig maakt. Als het bos weer verder trekt, wordt het gemist,” aldus de vakjury.

De Kunstwerf, Groningen

In De Kunstwerf staat niet de theaterzaal, maar de binnentuin centraal, door Piet Oudolf ontworpen als een aaneenschakeling van publieke ruimten, met een intiem amfitheater.

„De combinatie van een wat formele uitstraling van het gebouw met theatergezelschappen geeft De Kunstwerf iets vervreemdends, bijna surrealistisch. De beeldtaal is heel grafisch en zeker voor Nederland vernieuwend. Dat past bij deze stad, waar ruimte is voor experimentele gebouwen. Groningen toont bovendien opnieuw voorbeeldstellend opdrachtgeverschap, door relatief jonge architecten een cultuurgebouw te laten ontwerpen dat actief de verbinding legt tussen inwoners en bezoekers. Sterk van de architecten dat ze gekozen hebben voor een publieke binnentuin. Een goed ontworpen gebouw waar je niet omheen kunt en een plek die nieuwsgierig maakt. De Kunstwerf nodigt uit om binnen te spieken en meer te willen zien.”

Groenmarkt, Amsterdam

Het woningproject Groenmarkt in Amsterdam neemt gezond leven van mens, plant en dier als uitgangspunt. Het gemeenschappelijk dak met een duinlandschap en een natuurzwembad vormt letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt.

„Een prachtig project, dat landschap en architectuur mooi verweeft en uitblinkt in sociale waarde. Een liefdevolle aanpak, waarin is gezorgd dat de bedden van oudere echtparen in de zorgwoningen naast elkaar geplaatst kunnen worden, uitzonderlijk in dit type woningen. De Jordanese sfeer is geborgd in het ontwerp; vanuit tuintjes en balkons maken buren makkelijk een praatje. Sterk opdrachtgeverschap en vakmanschap en een mooie samenwerking met landschapsarchitect Buro Harro. Groenmarkt is een gul project, dat laat zien dat sociale huur en koop goed samen kunnen gaan: hier is voor alle bewoners meerwaarde gerealiseerd. De gedeelde entree – jammer genoeg een uitzondering in dit soort projecten – is belangrijk voor de onderlinge verbinding.”

Tentoonstelling

De bekendmaking van de winnaars vindt plaats in september. Tijdens de Dutch Design Week, van 21 t/m 29 oktober in Eindhoven, worden de projecten en producten tentoongesteld.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster