Vorige

Waterschappen stellen urenverbod in

Waterschap Brabantse Delta en Waterschap Rivierenland hebben een beregeningsverbod uit oppervlaktewater ingesteld, in Rivierenland tussen 7 en 19 uur, in Brabant tussen 9 en 21 uur. Het oppervlaktewater mag in die uren wel worden gebruikt voor het koelen van fruitbomen en gebruikt worden voor drinkwater voor vee .

Het uitzonderlijke urenverbod komt bovenop de al reeds bestaande onttrekkingsverboden die al in de gebieden gelden. Zo is het in de meeste delen van het waterschap Brabantse Delta en Rivierenland al verboden om oppervlaktewater te onttrekken voor laag-impactgewassen. In bepaalde delen van waterschap Brabantse Delta geldt er sinds vrijdag 5 augustus echter al een algeheel onttrekkingsverbod, inclusief de zogenaamde hoog-impactgewassen, waardoor ook boomkwekerijgewassen niet meer mogen worden beregend uit oppervlaktewater. Het totale onttrekkingsverbod is vrijdag 12 augustus uitgebreid voor het gebied ten noorden van het Wilhelminakanaal en rondom de Molenleij, Bavelsche Leij en Gilzewouwerbeek.

Waarom een urenverbod?
Door de droogte is er te weinig water beschikbaar om het hele werkgebied van Brabantse Delta, inclusief de polders, van voldoende water te voorzien. Ook is er water nodig om sloten en beken door te spoelen om blauwalgen te voorkomen. Als er stroming in het water blijft, krijgen blauwalgen minder kans om te groeien. Bij te veel blauwalgen in het water moet het waterschap de inlaten naar de polders sluiten. Op dat moment komt er geen water meer in de polders en moet ook daar een totaal onttrekkingsverbod gaan gelden. Dat wil het waterschap voorkomen. Zij wil voldoende water van voldoende kwaliteit behouden, zodat er water beschikbaar blijft tot het einde van de zomer.
 
Louis van der Kallen, dagelijks bestuurslid Brabantse Delta: „Het instellen van een urenverbod is een teken dat de grenzen van het waterverbruik, met de huidige waterinfrastructuur, bereikt zijn. Er is gewoon te weinig water door de steeds vaker voorkomende droge periodes. Door nu terughoudend met water om te gaan wil het waterschap proberen een totaal verbod te voorkomen. Het waterschap rekent op de medewerking van de inwoners en bedrijven.“

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster