Vorige

‘Bramen verdienen een plek in de Nederlandse natuur’

Beeld
Shutterstock

Bramen worden vaak weggezet als aanwijzing voor verslechtering van de natuur door onder andere stikstof. Onterecht, stellen onderzoekers in een nieuwe brochure van Kennisnetwerk Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit (OBN). Volgens hen zijn bramen juist waardevol.

Volgens bramenkenner en ecoloog Rienk-Jan Bijlsma en onderzoeker Rense Haveman, die promoveerde op het onderwerp bramen in natuurbeheer, is het slechte imago van de braam onjuist en onterecht. In ons klimaat zijn vele soorten bramen van oorsprong prominent aanwezig op verschillende groeiplaatsen. Daarnaast leidt een negatieve focus op bramen de aandacht af van de effecten van stikstof en verzuring op de natuur.

Belangrijk voor biodiversiteit

Met meer dan tweehonderd verschillende soorten bramen, is Nederland een echt bramenland. Deze soortenrijkdom gaat hand in hand met een grote variatie aan specifieke groeiplaatsen, variërend van zuur tot kalkrijk en van voedselarm tot voedselrijk. Veel bramensoorten zijn karakteristiek voor oude cultuurlandschappen en bossen met hoge natuurwaarde.

Bovendien zijn bramen belangrijk voor de biodiversiteit, omdat ze een goed leefgebied vormen voor bepaalde dieren. Zo maken boomkikkers gebruik van de bescherming die de stekels van de braam bieden, reeën en herten eten de bladeren, vogels en zoogdieren eten de vruchten en vlinders en andere insecten halen nectar uit de bloemen.

Brochure

In de brochure van Kennisnetwerk OBN laten de onderzoekers zien dat bramen een plek verdienen in de Nederlandse natuur. Er wordt onder meer aandacht besteed aan hoe de grote soortenrijkdom van bramen in Nederland en buurlanden het gevolg is van genetische, morfologische en ecologische eigenschappen van bramen. Ook licht de brochure toe hoe braamsoorten en ‘verbraming’ gebruikt kunnen worden als indicatoren voor goede en minder goede natuurkwaliteit, en hoe je deze kennis kunt inzetten in het natuurbeheer.

Kennisuur

Op 19 oktober organiseert Kennisnetwerk OBN een kennisuur over bramen. Tijdens dit webinar kun je meer leren over de bramensoorten in Nederland en het beheer ervan. Aanmelden hiervoor kan op de website Natuurkennis.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster