Vorige

Eerste certificaat Inspecteur NEN 2767 groen uitgereikt

Beeld
Groenkeur

Onlangs is het eerste certificaat ‘Inspecteur NEN 2767 conditiemeting groen’ uitgereikt. Wiebe van der Leij van de gemeente Rijswijk mocht het certificaat in ontvangst nemen. Komend jaar wil hij in Rijswijk een pilot opzetten om met deze methodiek de conditie van het groen in beeld te brengen.

NEN 2767 is een objectief meetinstrument dat de fysieke conditie van het groen vastlegt aan de hand van speciale dataset en gebrekenlijst. Met de conditiemeting groen is het mogelijk om de onderhouds- en investeringsbudgetten te bepalen voor de begroting. Groenkeur publiceert de gecertificeerde inspecteurs en de organisaties waarvoor ze werkzaam zijn op haar website.

Van links naar rechts: Dick Oosthoek (Stichting Groene Erkenningen), Wiebe van der Leij (Gemeente Rijswijk) en Harriet Walhout (Helix Academy).

Door met de NEN 2767 de groene buitenruimte in beeld te brengen, spreekt de groenbeheerder de taal van zijn civiele collega’s. Dit geeft kansen op samenwerking bij de uitvoering van projecten. Ook beleidsmakers en financiële mensen begrijpen deze werkwijze en kunnen hier goed mee overweg.

Assetmanagement

Dick Oosthoek, directeur Groenkeur en Stichting Groene Erkenningen: „Deze systematiek is een toevoeging aan het assetmanagement van de beleidsmakers. Hiermee creëren we een volgende stap in het vergroenen en op orde houden van de openbare ruimte. Inmiddels zijn al meerdere gemeenten en woningbouwcoöperaties hiermee aan de slag gegaan. Nu de eerste inspecteurs klaar staan, is het zaak om samen verder ervaring op te doen en de systematiek verder door te ontwikkelen.”

Harriet Walhout, directeur van Helix Academy is blij met deze aanvulling. Helix leidt al veel mensen op voor de 2767 methodiek van de bebouwde omgeving. Het groen sluit hierop mooi aan. Er staan alweer cursusdata gepland waarop ingeschreven kan worden.

Uniforme richtlijn

De richtlijnen zijn ontwikkeld samen met de gemeenten Amsterdam en Haarlem, Rijksoverheid, groenaannemers, adviesbureaus en opleiders. Met deze gezamenlijke aanpak ontstaat een uniforme richtlijn die alle opdrachtgevers kunnen inzetten en waarmee inspecteurs in heel Nederland kunnen werken.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster