Vorige

Erven in Noord-Groningen krijgen 2.500 extra bomen en struiken

Beeld
Otto Kalkhoven

Deelnemers aan de workshop Mooi Heem van agrarische natuurvereniging Wierde & Dijk planten in totaal 130 inheemse bomen en 2.370 struiken op hun erven. Zaterdag 28 januari haalden de eerste deelnemers hun nieuwe beplanting op. Wethouders Pier Prins van de gemeente Eemsdelta en Arjen Nolles van Het Hogeland hielpen mee met inladen. De inheemse soorten moeten de biodiversiteit van het Groninger landschap bevorderen.

Op meerdere fronten staat het project de erfeigenaren bij. Marian van Dongen, projectleider van Mooi Heem: „We inspireren en informeren ze tijdens een theorieavond, een excursie langs erven, een praktijkdag en een tuinadvies op maat. Op de aangeschafte beplanting krijgen ze de helft subsidie dankzij een bijdrage van het programma Bos en Hout van de provincie Groningen. Ook Toukomst draagt bij aan dit project.”

Meer aandacht voor groen

Mooi Heem richt zich op erfeigenaren in de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta. De gemeenten ondersteunen het initiatief financieel. „In het landelijk gebied zijn groene erven waardevolle ecosystemen, met een rijkdom aan bomen, fruit en bloemen. Erven waarin vogels, insecten en egels kunnen leven. En wij als mens ook. Met deze actie laat Mooi Heem zien hoe biodiversiteit eruit kan zien. En hoe je eraan werkt”, vertelt Arjen Nolles, wethouder van gemeente Het Hogeland.

Pier Prins, wethouder van gemeente Eemsdelta, valt hem bij. „Eemsdelta telt meer dan 500 boerenerven. Samen met de erven van particulieren in het buitengebied vormen ze een belangrijk onderdeel van het landschappelijk raamwerk. Wierde & Dijk en de erfeigenaren zijn voor ons belangrijke partners. We hechten sterk aan het betrekken van onze inwoners bij de buitenruimte. Voor het vergroenen van onze leefomgeving hebben we hen hard nodig. De 2.500 extra bomen en struiken zijn goed voor mens en dier en de kwaliteit van het agrarisch natuurlandschap.”

Biodiversiteit op erven

De bomen en struiken die de wethouders helpen inladen zijn voor Geraldine Gambier die vorig jaar aan de workshop deelnam. „Op de praktijkdag van de workshop heb ik geleerd hoe ik ze moet planten en onderhouden”, vertelt Gambier. Op het erf van de Eikemaheert liggen talloze andere soorten: van lijsterbessen en Gelderse rozen tot appelbomen en lindes. Wat de beplanting gemeen heeft, is dat het inheemse soorten zijn die van nature in het landschap thuishoren. Van Dongen: „Inheemse soorten zijn goed voor de biodiversiteit. Ze trekken veel meer wilde bijen, vlinders en vogels aan dan exotische soorten. Daarnaast hebben ze ook een cultuurhistorische waarde.”

Vier nieuwe workshops

Eind februari volgt een tweede uitgifte van beplanting aan deelnemers van de workshops. Mooi Heem loopt nog twee jaar en in 2023 staan vier nieuwe workshops op het programma. Ook worden excursies en lezingen over groene erven georganiseerd. Van Dongen nodigt erfeigenaren uit om mee te doen. Kijk voor de data van de workshops en de voorwaarden op www.wierde-en-dijk.nl.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster